Lotus: kiezen


Zoals u zal zien is de aankoop van lotus vooral veel keuzes maken. Daarom geven we hierbij graag wat meer informatie, hetgeen hopelijk de keuze wat gemakkelijker zal maken voor u…

Lotus kiezen

De allereerste stap bij de aankoop van lotus is natuurlijk de keuze van de voor u geschikte lotus. U moet niet alleen kiezen tussen kleuren, groottes maar ook de vorm is eventueel belangrijk.

Op basis van kleur

Nelumbo Star Of Green
Nelumbo Star Of Green

Laten we bij het gemakkelijkste beginnen, namelijk kleur. Dit zijn natuurlijk louter esthetische keuzes en hebben weinig invloed op de rest van het verhaal.
Alle lotussen komen voort uit 2 species, de Nelumbo nucifera (roze) en de Nelumbo lutea (wit-geel). Dit wil zeggen dat er enkel in deze twee kleurvarianten lotus te verkrijgen is.  Er zijn dus lichtroze, donker roze, witte, crèmekleurige, lichtgele en bicolor lotus op de markt.  Neen, er bestaat geen blauwe of paarse lotus en zonder genetische manipulatie is dat ook niet mogelijk. Laat je dus zeker niet vangen door de mooie foto’s op internet.
Zoals bij waterlelies merken we ook bij lotus dat er in België meestal voor wit gekozen wordt.

Rode zaaddoos

Ook de meeldraden kunnen verschillen in kleur, maar meestal zal je je keuze daar niet op baseren. Deze kunnen bijna wit, lichtgeel, felgeel, oranje en zelfs roze-rood zijn.
Daarnaast heb je ook de kleur van de zaaddoos, deze is meestal groen of geel. Bij sommige lotus is ze echter zelfs roze-rood. Ook dit zal misschien jouw keuze niet meebepalen, tenzij je de zaaddozen graag in een boeketje wil gebruiken natuurlijk. Op deze link kan u dan ook verschillende vormen en kleuren van zaaddozen bekijken.
Tenslotte is er natuurlijk de kleur van het blad, maar hierin lijkt de lotus helemaal niet op haar zusje de waterlelie. Een lotus heeft een groen blad, dit kan wat lichter of donkerder zijn, maar zeker niet gevlekt (momenteel toch nog niet) of roodbruin zoals bij waterlelies.

Op basis van vorm

Nelumbo Olympic Lotus
Nelumbo Olympic Lotus

Een tweede keuze is natuurlijk de vorm, ook hierin heeft u de keuze tussen een enkele, semi-dubbele of dubbele bloem, net zoals bij de waterlelies.  Dit wil zeggen dat u kan kiezen voor een eenvoudige bloem (enkele) met zo’n 20 à 30-tal bloemblaadjes. Bij de semi-dubbele heb je een ruime keuze tussen de 25 à 50 bloemblaadjes en de échte dubbele hebben er tussen de 50 en 100.  Ondertussen wordt er ook al over de 1000 petals gesproken, momenteel tellen die nog geen 1000 bloemblaadjes, maar er zijn er wel al met 880, we komen dichterbij. Het is wel zo dat hoe meer bloemblaadjes een lotus heeft, hoe moeilijker ze het heeft om mooi open te komen. Veelal heeft ze dan een beetje hulp nodig. Een voordeel is wel dat een dubbele bloem meestal langer bloeit, gewoon omdat ze meer tijd nodig heeft.

Het is sowieso goed om te weten, dat een bloem niet zo heel lang openblijft bij een lotus. Meestal is dat maar een 2 à 3-tal dagen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat u meerdere bloemen op 1 plant krijgt. Hiervoor heeft de plant wel wat tijd en voeding nodig. Daarnaast kan het ook zijn dat bij veel wind, de bloemblaadjes al snel van de zaaddoos zullen vallen. Een lotus moet je dan ook als een plant bekijken, met mooie bladeren, bloemknoppen, een bloem en uiteindelijk een zaaddoos. En zo kan je genieten van elk stadium die de bloem doormaakt en dan ben je wel een maandje zoet.
Bij vorm is er ook nog een verschil in de vorm van de tippen van de bloemblaadjes, deze kunnen spits of afgerond zijn.
En natuurlijk heb je tulpvormige, schaalvormige, chrysanthvormige, stervormige… lotussen. Net zoals bij waterlelies.

Op basis van grootte

Nelumbo Splendors Red
Nelumbo Splendors Red

Tenslotte is er de keuze in grootte, deze keuze zal een grote 🙂 rol spelen voor de verdere verzorging.
We kunnen kiezen tussen bowl lotus, dwerg lotus, middelgrote lotus en grote lotus. De keuze hierin bepaalt natuurlijk de kuip die u moet kiezen voor het houden van de lotus, maar evengoed of u de lotus nog zal kunnen overwinteren binnen.
Een grotere variëteit heeft ook een grotere kuip nodig, hoe groter de kuip echter hoe moeilijker te verplaatsen.  Een kleinere kuip kan u eventueel gemakkelijk in en uit een serre halen, verplaatsen naargelang de zon en wind.
Een hele grote kuip kan u natuurlijk niet zomaar even binnenhalen voor de winter. Het is dan ook aan te raden dat u goed nadenkt wat u juist wel en niet wil doen met de lotus. Want ook op een terrastafel lijkt me een kuip van 1 meter doormeter geen aanrader.
Het voordeel is wel dat verschillende variëteiten in zo’n grote kuip gewoon buiten kunnen overwinteren.
Laat je dus zeker niet afschrikken door de grotere, deze zijn niet moeilijker en gezien een lotus steeds in een kuip wordt geplant zal ze ook niet gaan woekeren. Indien je een woekerende lotus al een nadeel zou vinden natuurlijk 🙂

Lekkers

Voor degene die graag het lekkere aan het mooie koppelen zijn er ook eetbare lotus. Er zijn lotus waarvan de tubers (wortelstokken) kunnen verwerkt worden in allerlei gerechtjes. En je kan ook lotus kopen met eetbare zaadjes.
Die zaadjes vinden we dik oké, dat zijn lekkere snacks voor tussendoor. De tubers daarentegen vinden wij nogal drastisch en we stellen het eten ervan dan ook keer op keer weer uit.
Wil je graag de tubers eens proberen, dan kunnen we Nelumbo Space Lotus 36 aanbevelen.
De zaadjes van de Nelumbo Pink Lips zijn dan weer ideaal als snack.

Informatie

Lotus
Lotus

Natuurlijk is er nog veel meer bij te leren over deze prachtige planten. Wilt u graag helemaal voorbereid zijn op de komst van uw nieuwste aanwinst, dan kunnen we u zeker en vast het boek Lotus: Les connaître et les réussir sous nos climats aanraden.