Lotus: kiezen


Het begint uiteraard allemaal bij de keuze van de juiste lotus. Zijn er dan foute lotus? Neen, natuurlijk niet!
De meeste keuzes worden gemaakt op basis van esthetische normen. De keuze zal echter wel enkele consequenties hebben voor het planten, bemesten, overwinteren, …
Maar geen nood, als u écht niet kan kiezen, dan koopt u ze toch gewoon allemaal 😉

Door de jaren heen, merken we dat de benamingen en indelingen wel eens kunnen veranderen of verschillen naargelang regio. We proberen deze pagina’s dan ook regelmatig te updaten.

U kan uw keuze maken op basis van volgende kenmerken:

KLEUR

We hebben het dan zowel over de kleur van de bloem, als over die van de meeldraden, zaaddozen en zelfs bladeren.
Standaard worden de kleuren in 6 groepen opgedeeld. Namelijk: wit, roze, rood, versicolor, changeable en geel. Maar hier wordt af en toe ook groen aan toegevoegd en neen blauw zit er niet tussen!
Beken hier kleur.

Verschillende kleuren lotus
Type lotus

TYPE

Hier maken we een onderscheid op basis van het aantal bloemblaadjes. Dit lijkt al heel technisch, maar het aantal bloemblaadjes bepaalt wel haar hele look. We gaan van een 10-tal tot 100-den. En ja, deze werden allemaal ooit door iemand geteld!
Op welk type val jij?

VORM

Wat is nu het verschil tussen vorm en type? Vorm gaat een pak verder. We beperken ons hier niet enkel tot de bloemen, maar ook de zaaddozen, de bloemknoppen en zelfs de zaden worden onder de loep genomen. En ja, een getraind oog, ziet ook hier verschillen in!
Zoek de verschillen.

Lotus vormen
Nelumbo XL XS

GROOTTE

Groot zijn is vanzelfsprekend altijd fijn. Maar als jongste zus van de bende, zal ik altijd de kleinste blijven. We willen u hier dan ook bewijzen dat ook de kleintjes een grote rol kunnen spelen in de tuin.
We maken een onderscheid tussen de hele grote (L en XL), de middelgrote (M dus) en de kleintjes (S en XS). Voor de kleine zijn er wel meerdere namen, de mini, de micro, de bowl lotussen.
Kies jouw maat hier.

DE LEUKE EXTRA’S

En ja hoor, lotus zijn zoveel meer dan mooie planten in de vijver of op het terras. Onze expertise gaat hem natuurlijk vooral over het houden van planten. Maar….

Een lotus kan eventueel ook gebruikt worden in de keuken.
Eigenlijk zijn alle lotussen en bijna alle delen eetbaar, echter zijn sommige soorten net iets geschikter als voeding. We denken dan aan hybriden die grote dikke wortelstokken aanmaken of lekker zaad produceren.


Lotus wordt ook in de bloemsierkunst gebruikt.
Hoe meer bloemblaadjes, hoe langer lotussen zullen houden als snijbloem. Het is echter ook mogelijk om de gesloten bloemknoppen, bladeren, zaaddozen enz te gebruiken in je boeketje. Zoals u ook kan zien op de foto hiernaast met niemand minder dan Daniël Ost, vergezeld van onze eigenste Nathalie.


Daniël Ost
Nelumbo Perry's Giant Sunburst met hommel en bij

We weten dat lotus ook in de cosmetica wordt gebruikt. Niet alleen in Azië, maar ook in de Verenigde Staten worden lotussen gekweekt enkel en alleen voor deze industrie.

Eveneens, zullen sommige lotus, net zoals bij waterlelies een sterker, opvallender parfum hebben dan anderen.
Hoe dan ook zal je er met je neus moet inhangen om het te ruiken. Maar het blijft natuurlijk wel een leuk extraatje.

En tenslotte, zijn het ook hommelvriendelijke planten. We genieten elke keer mee wanneer we een hommel zien in en rond een lotusbloem hangen. Nog te meer omdat die sloebers regelmatig in slaap vallen in de bloem en geef nu toe, hoe schattig is dat niet?
Maar we willen zeker niet discrimineren, er komen ook heel wat bijen, vlinders en andere nuttige insecten op de lotusbloem af. Er zijn dus genoeg redenen om een lotus in de tuin te plaatsen.