Lotus: kleuren


Waaruit moet of kan u nu zoal kiezen, wat zijn de mogelijkheden bij lotus? Lotus wordt standaard ingedeeld in 6 verschillende kleuren.

Verschillende kleuren lotus

Als we over kleur spreken, denken we natuurlijk onmiddellijk aan de kleur van de bloemblaadjes.


Alle lotussen komen voort uit 2 species, de Nelumbo nucifera of Aziatische lotus (roze) en de Nelumbo lutea of Noord-Amerikaanse lotus (wit). Dit wil zeggen dat er enkel in deze twee kleurvarianten lotus te verkrijgen is.
Neen, er bestaat geen blauwe of paarse lotus en zonder genetische manipulatie is dat ook niet mogelijk. Laat je dus zeker niet vangen door de mooie foto’s op internet van de paarse of blauwe lotus. Met dank aan Kuifje krijgen we deze vraag wel een paar keer per jaar.

Op de foto hiernaast ziet u dan ook de verschillende mogelijkheden die zonder labo of Photoshop mogelijk zijn.

Nelumbo Shirokunshi Tulip Lotus

We beginnen natuurlijk bij wit ( Shirokunshi Tulip Lotus), zoals u weet is dit eigenlijk geen kleur. Toch is wit nog steeds de meest geliefde of gevraagde kleur hier in België. We blijven merken dat veel tuinarchitecten enkel voor wit kiezen bij hun beplantingsplannen. Er bestaan zowel helwitte lotussen als licht crèmekleurige.

Nelumbo Chu Chu

De tweede lotus (Nelumbo Chu Chu) op onze foto, wordt geclassificeerd onder rood. Ook bij waterlelies zijn er discussies of dit wel echt rood is, maar u ziet in elk geval duidelijk het verschil met de roze variëteiten. We merken dat deze kleur alsmaar populairder wordt en elk jaar komen er wel nieuwe hybriden uit China op de markt. Het lijkt wel een wedloop om de meest rode lotus te veredelen, maar opgelet deze zijn niet altijd geschikt voor ons klimaat.
Er is zelfs al een lotus die zwart genoemd wordt en qua kleur wel te vergelijken is met de Nymphaea Black Princess.

Nelumbo Space Lotus 36

De laatste op de bovenste rij wordt veranderlijk genoemd, changeable in het Engels. Wat wil dit eigenlijk zeggen? Dit zijn lotus die veranderen van kleur naarmate de laatste bloeidag vordert. Neen, natuurlijk gaan ze niet van geel naar rood en nog minder naar blauw of paars 😉
De meest voorkomende verandering is van roze naar bijna wit zoals bij deze Nelumbo Space Lotus 36. Het lijkt dan ook eerder dat ze pigment verliezen naargelang ze langer open staan.

Nelumbo Sunrise Brocade

Deze Nelumbo Sunrise Brocade is een topvoorbeeld van een versicolor lotus. Een veel voorkomende vorm hierbij is de bicolor, deze zijn dan meestal wit met roze tippen en lijnen. Maar versicolor lotus kunnen zoveel meer zijn, met wit, roze en geel en zelfs groen om het helemaal af te werken.

Nelumbo Jeannie's Smile

De meest voorkomende kleur onder de lotus is roze en er bestaat dan ook een waaier aan tinten.
Ze gaan van zeer lichtroze tot felroze. Daar tussenin heb je ook het mooie zachtroze, zoals bij deze Nelumbo Jeannie’s Smile.

Nelumbo Star of Green bloem

Nog zo’n populaire kleur onder de lotus, geel. Er wordt koortsachtig getracht om een échte gele lotus te veredelen, maar tot op heden noemen wij ze eerder crèmekleurig.
Deze Nelumbo Star of Green, wordt zelfs zoals de naam zegt, als groen bestempeld.
De bloemknoppen zien er wel degelijk groen uit en sommige lotus hebben enkele groene bloemblaadjes in het centrum, maar een echte groene lotus bestaat vooralsnog niet.

Rode zaaddoos

Maar als we over kleuren spreken kunnen we ook naar de meeldraden of de zaaddozen kijken.
Dus ook de meeldraden kunnen verschillen in kleur, maar meestal zal je je keuze daar niet op baseren. Deze kunnen bijna wit, lichtgeel, felgeel, oranje en zelfs felroze zijn.

De zaaddozen zijn meestal geel of groen, maar kunnen ook rood of zelfs blauw zijn. Ook dit zal misschien jouw keuze niet mee bepalen, tenzij je de zaaddozen graag in een boeketje wil gebruiken natuurlijk. Op deze link kan u dan ook verschillende vormen en kleuren van zaaddozen bekijken.

Tenslotte is er natuurlijk de kleur van het blad, maar hierin lijkt de lotus helemaal niet op haar zusje de waterlelie. Een lotus heeft een groen blad, dit kan wat lichter of donkerder zijn, maar daar stopt het dan ook. Alhoewel,… een blad kan ook wat een rood-paarse schijn hebben, maar dan vooral in het begin of op het einde van het seizoen. We zien dit vooral bij de rodere variëteiten.
Sinds enkele jaren bestaat er zelfs een lotus met een gevlekt blad. Zelf vinden we het niet zo geslaagd, maar het is natuurlijk wel vernieuwend.