Lotus: grootte


Een belangrijke manier van indelen is natuurlijk de grootte van de plant, deze zal een grote 😉 rol spelen voor de inplanting en verdere verzorging. Het zal u wellicht niet verbazen dat de grote van de lotus ook mee bepaald hoe groot en hoe diep u de plant mag/kan planten.

Laten we van klein naar groot gaan, klinkt logisch toch!
Er is wel weer een klein probleempje, verschillende landen gebruiken ook verschillende benamingen.
China gebruikt al jaren de volgende indelingen.


De allerkleinste worden de micro-lotus, excuisite lotus of tea cup lotus genoemd. Deze lotus worden minder dan 20 cm hoog. Een goed voorbeeld hiervan is de Nelumbo White Pear Flower.


De volgende die dan slechts 30 cm hoog worden, noemt men de bowl lotus. De tweede op de foto is dan ook de Nelumbo Sparks.

Voor micro en bowl lotus raden we een container van minimum 25 cm doormeter en een waterniveau van minimum 10 cm diep aan.

Nelumbo Micro & Mini
Nelumbo Polaris

De dwerglotus wordt tussen de 30 en 60 cm hoog. Hiernaast ziet u dan ook de wondermooie Nelumbo Polaris, die hiervan een goed voorbeeld is.

Dwerglotus plaatst u het beste in een container met een 40-tal centimeter doormeter en een diepte tussen de 10 en 20 cm.

De voorlaatste worden de medium genoemd en zullen tussen de 60 en 120 cm hoog worden. Hiernaast ziet u dan ook de Nelumbo East-Lake Pink.

Tenslotte hebben we natuurlijk de large, die gemakkelijk meer dan 120 cm hoog worden. Eén van de mooiste uit onze collectie, de Nelumbo Mrs Perry Dean Slocum is hier een perfect voorbeeld van.

Voor de medium lotus wordt een container van een 50-tal centimeter diameter aangeraden en een diepte rond 20 to 40 cm.

Lotus Medium & Large
Nelumbo XL XS

Er wordt echter gewerkt om deze indeling wat te vereenvoudigen en te werken met miniature (<20 cm), small (20-50 cm), medium (50-100 cm) en large (>100 cm).
Persoonlijk zou ik dan toch een extra-large ook toevoegen, maar we zullen wel zien wat de toekomst brengt.

Hiernaast kan u in elk geval het verschil tussen een large en een micro of miniature lotus zien.

U begrijpt alvast dat planten die in een grotere container worden geplaatst ook groter zullen worden en omgekeerd. Dit is natuurlijk wel eindig 😉