Lotus: aankopen


Zoals u zal zien is de aankoop van lotus vooral veel keuzes maken. Daarom geven we hierbij graag wat meer informatie, hetgeen hopelijk de keuze wat gemakkelijker zal maken voor u.

Aankoop lotus

We gaan ervan uit dat u reeds uw keuze heeft gemaakt ivm de variëteit die u wenst te kopen. Hier stopt de zoektocht echter niet.
Weer keuzes maken, we maken het u niet gemakkelijk.  Waar wenst u de lotus te kopen is natuurlijk één ervan, wij weten alvast een adresje 🙂

Een nog belangrijkere keuze echter is wanneer.  Wanneer u de lotus koopt bepaalt hoe dan ook of u een tuber (wortelstok) of volledige plant aankoopt. We zetten hier dan ook graag de voor- en nadelen op een rijtje.

Aankoop van een tuber: voordelen

Nelumbo tubers
Nelumbo tubers

Wanneer u kiest voor een tuber, is één van de grootste voordelen de keuzemogelijkheid.  Want dan heeft u sowieso nog de meeste keuze.  De tubers worden namelijk eerst verkocht, wat overblijft wordt opgepot.  Een tweede voordeel is dat u deze dan kan plaatsen in die mooie kuip waar u al zo lang van droomde.
Een derde voordeel is waarschijnlijk ook dat deze tubers gewoon naar u thuis kunnen opgestuurd worden, u kan ze gewoon in onze webshop bestellen en krijgt dan het pakje thuis geleverd.

Aankoop van een tuber: nadelen

Nelumbo tubers

De nadelen dan, want die zijn er natuurlijk ook. U moet deze tuber helemaal zelf oppotten, we geven u hier mee hoe u dit het beste doet.  Gezien tubers maar kunnen verkocht worden tot april, zal u de plant ook nog even binnenshuis moeten houden.  Het is niet mogelijk om een tuber na half april te versturen en het is ook niet mogelijk om een nieuwe plant reeds voor half mei buiten te plaatsen.  Een serre, veranda of toch lichtrijke en warme plek is dus noodzakelijk.
Behalve wanneer u ze in een mooie kuip van minimum 150 liter plaatst, dan mag ze al wat vroeger buiten. Of wanneer de temperaturen zacht genoeg zijn en je een windvrije en zonrijke plek hebt.

Aankoop van een plant: voordelen

Nelumbo Red Scarf
Nelumbo Red Scarf

Wanneer u kiest voor een plant, hoeft u deze natuurlijk niet meer zelf in te planten.  Het grootste voordeel  is dan ook dat de stress grotendeels weg valt 🙂  
Een ander  voordeel is dat u bij ons een plant kan kiezen die zelfs al enkele bloemknopjes heeft, zo kan u zeker zijn dat u ook het eerste jaar van een lotusbloem kan genieten. Ook kan u de lotus ophalen wanneer deze onmiddellijk buiten kan geplaatst worden.

Aankoop van een plant: nadelen

Nelumbo Deacon DeGarmeaux

Maar zoals bij tubers, heeft ook deze keuze toch enkele nadelen.  
De keuze is meestal al wat beperkter, gezien de tubers eerst de deur uitgaan, zijn dit zo een beetje de overschotjes. Niet in kwaliteit natuurlijk, maar gewoon in variëteit. Wil je zeker en vast een bepaalde lotus, dan kan je deze uiteraard ook op voorhand bestellen en vragen dat we ze voor jou oppotten.
Een tweede nadeel is dat u niet meer kan kiezen waarin de lotus haar eerste jaar doorbrengt.  Wij kiezen zelf altijd voor stevige, zwarte plastic kuipen.  Deze zijn gemakkelijk te verplaatsen, zijn sterk en wegen niet teveel op de prijs. Maar of ze mooi zijn, valt over te discussiëren. U kan de plant met pot en al zeker en vast wel in een mooiere designpot plaatsen indien gewenst.
Ten slotte, moet u rekening houden met de hoogte van de plant, we hebben al meermaals klanten moeten teleurstellen omdat de plant niet meer in de auto past. Zoals je op de foto kan zien, worden sommige lotus wel heel groot. En neen, een cabrio is ook niet zo’n goede optie, behalve indien je aan 5 km per uur naar huis wilt rijden. Maar wat ben je dan met je cabrio natuurlijk, als je haren niet in de wind mogen wapperen…

Informatie

Lotus
Lotus

Natuurlijk is er nog veel meer bij te leren over deze prachtige planten. Wilt u graag helemaal voorbereid zijn op de komst van uw nieuwste aanwinst, dan kunnen we u zeker en vast het boek Lotus: Les connaître et les réussir sous nos climats aanraden.