Lotus: vormen


Naast een onderverdeling volgens kleur en type, kunnen we lotus ook classificeren volgens vorm.
We gaan het natuurlijk eerst en vooral hebben over de vorm van de bloem, want dat lijkt ons wel het belangrijkste. Maar je zou lotus ook kunnen indelen volgens de vorm van de bloemblaadjes, de zaaddozen en zelfs de zaden.
Het indelen volgens bloemvorm is niet zo evident, bloemen kunnen wel eens van vorm veranderen naargelang ze langer open staan. Daarnaast merken we ook dat elke taal wel een andere benaming gebruikt. We geven hier toch enkele mogelijkheden mee.

Lotus vormen


De eerste is schaalvormig, bordvormig. In het Engels en het Frans gebruikt men hetzelfde woord, namelijk “plate”.
Lichtjes anders uitgesproken natuurlijk en ook wel een andere vertaling. Deze bloemen bloeien volledig open, zodat de bloemblaadjes allemaal horizontaal liggen en de bloem dus zowaar een bord of schaal vormt.

De tweede vorm is komvormig. In het Engels bowl shaped en het Franse spreekt men van demi-sphère. De bloemblaadjes gaan breed open om dan een kom te vormen rond de zaaddoos.
Als voorbeeld hebben we hier gekozen voor de Nelumbo Cranberry Kiss.

De derde noemen we bekervormig. In het Frans spreekt men van verticale lotus en in het Engels gebruikt men de term cup shaped. De bloemblaadjes zijn meestal lang en fijner en lijken een tas, kelk of beker te vormen rond de zaaddoos.

Lotus vormen

De voorlaatste wordt balvormig of pioenvormig genoemd. In het Engels spreekt men van ball of 1000 petals, in het Frans over pivoine. Deze vorm vind je veel terug bij de lotussen met veel bloemblaadjes en zoals de naam zegt, vormt ze een bal of doet ze toch denken aan een pioen. Een mooi voorbeeld hiervan is deze kleine Nelumbo Lemon & Lime.

De allerlaatste is wel de meest tot de verbeelding sprekende, namelijk dansende, vliegende vorm. In het Engels spreekt men van flying, dancing; in het Frans gebruikt men het prachtige woord “virevoltante” De bloemblaadjes gaan letterlijk alle richtingen uit waardoor de bloem doet denken aan een ballerina.

Nelumbo zaaddozen

Als u graag nog wat verder gaat, kan u ook een indeling maken op basis van de vorm van de bloemknop, de bloemblaadjes en tenslotte de zaaddozen en zaden. Het onderscheid hierin maken is eigenlijk alleen maar interessant om een lotus te kunnen identificeren, als leek lijkt me dit niet onmiddellijk iets waarop je de keuze zal baseren.

De bloemknop; er bestaan gepunte, gewone en rond of bolle bloemknoppen.
De bloemblaadjes; deze kunnen fijner of breder zijn, spits of afgerond.
De vorm van de zaaddozen is dan misschien wel interessant indien u graag boeketjes maakt. Hierin maken we een verdeling tussen trompetvormig, parapluvormig, tasvormig en bolvormig. Zoals u op de foto hiernaast kan zien, worden de zaaddozen in de winter bewaakt door onze eigenste Rakugan.
En tenslotte de zaden, hierin heb je de keuze tussen ellipsvormig, eivormig of bolvormig.