Lotus: types


Een tweede eigenschap waarop je lotus kan classificeren en dus je keuze kan baseren is natuurlijk het type van de bloem.
We maken een onderscheid tussen enkel, semi-dubbel, dubbel of multi-petal en tenslotte 1000 petals. We geven hierbij graag wat meer uitleg, maar misschien kent u het al van bij de waterlelies.

Type lotus


De enkele bloem of single bloem of enkelvoudige bloem telt minder dan 25 bloemblaadjes. Dit type is zeker en vast de meest geliefde bij onze klanten en dit is ook het type waarvan we heel veel in stock hebben, zoals deze wondermooie Nelumbo East-Lake Pink.
Bij de semi-dubbele bloemen zal je tussen de 25 en 50 bloemblaadjes kunnen tellen. Hiervan hebben we eigenlijk geen enkele hybride op stock, op de foto zie je de Nelumbo Jillian, Neshama Sheli – My Heart van Ten Mile Creek Nursery die wel in onze privé collectie zit.
Daarna volgt logischerwijze de dubbele of multi-petal lotusbloem met meer dan 50 bloemblaadjes. Hierin hebben we ook wel wat keuze, wat denk je bijvoorbeeld van deze wondermooie Nelumbo Drop Blood.

Tenslotte wordt er over de 1000 petals gesproken. Neen, deze hebben niet altijd 1000 bloemblaadjes, maar toch minimum een paar honderden. Hoe meer bloemblaadjes, hoe groter en dikker de bloem lijkt. Deze bloemvorm is zeer gegeerd in China, daar wordt ze aanzien als de ultieme lotus. Hoe meer bloemblaadjes hoe beter. Hier in België daarentegen is er weinig interesse in dit type, tot ze in bloei staat… Dan merken we toch ineens een grote interesse in dit bloem type en dat is natuurlijk omdat ze wel heel imposant lijkt.
Het grote voordeel van meer bloemblaadjes is dat je veel langer kan genieten van de bloemen dan bij enkelvoudige bloemen. Het duurt wat langer eer ze volledig openbloeien en ze blijven dan ook langer mooi.
Wij zijn absoluut fan van deze soorten omdat ze af en toe wat hulp nodig hebben bij het openbloeien en wat is er nu leuker dan er even met je hand over gaan en een prachtige bloem tevoorschijn te toveren, zoals je op dit filmpje kan zien.
Deze lenen zich ook veelal goed als snijbloem. Op deze foto zie je de Nelumbo Nanzhou Buddha’s Light, voorlopig nog enkel in onze privé collectie maar dat zal niet lang meer duren.

Het is goed om te weten, dat een bloem niet zo heel lang openblijft bij een lotus. Meestal is dat maar een 2 à 3-tal dagen, hoe meer bloemblaadjes echter, hoe langer ze zal bloeien. Het is sowieso wel de bedoeling dat u meerdere bloemen op één plant krijgt. Hiervoor heeft de plant wel wat tijd en voeding nodig. Daarnaast kan het ook zijn dat bij veel wind, de bloemblaadjes al snel van de zaaddoos zullen vallen. Dus hoe minder bloemblaadjes, hoe snelle de zaaddoos kaal zal zijn. Een lotus moet je dan ook als een plant bekijken, met mooie bladeren, bloemknoppen, een bloem en uiteindelijk een zaaddoos. En zo kan je genieten van elk stadium die de bloem doormaakt en dan ben je wel een maandje zoet.