Eetbare lotus


Wij verkopen onze lotus natuurlijk niet om op te eten, daarvoor vinden we hen eigenlijk te mooi, maar het kan wel…We krijgen meer een meer de vraag naar eetbare lotus en daarom ook dit kleine artikeltje. Wil je graag zelf aan de slag gaan, dan raden we je aan om je eerst goed te informeren. Op internet wordt er niet altijd het juiste onderscheid gemaakt tussen waterlelies en lotus, dit zou wel eens tot onaangename verassingen kunnen leiden. Aan de andere kant is eigenlijk elk deeltje van de lotus wel eetbaar, maar let op, gebruik geen lotus die behandeld werd met pesticiden natuurlijk. Het veiligste is dan ook dat je zelf je lotus kweekt!

Lotus zaad

Kan je het zaad van je eigen lotus opeten? Ja, maar de ene variëteit is hiervoor beter geschikt dan de andere. De lotuszaadjes worden vers gegeten, dit wil zeggen wanneer ze groen zijn. Het is de bedoeling dat je eerst de schil (groen) eraf haalt en dan het witte binnenste opeet, meestal wordt ook de kiem van de nieuwe plant eruit gehaald, deze heeft namelijk een bittere smaak. Af en toe merk je dat de kiem toch blijven steken is, maar je mag deze ook gewoon opeten. In Azië wordt dit zelfs als extra delicatesse beschouwd en voor sommige producten gebruikt men enkel de kiemen.
In Thailand bijvoorbeeld kan je de zaadjes ook kopen in blikken doosjes net zoals je nootjes koopt, ze zijn dan meestal geroosterd. Ze zijn lekker, krokant en nog gezond ook. Wil je ze zelf roosteren kan je ze kruiden met bijvoorbeeld kaneel en suiker, zout of chili poeder.
Er wordt van lotuszaad ook crème gemaakt, die dan gebruikt wordt om deegwaren mee op te vullen, zoals je hieronder kan zien op de middelste foto.
Twee goede lotussen hiervoor uit onze collectie zijn de Nelumbo Space Lotus 36, Nelumbo Pink Lips en de Nelumbo Jianxuan 17. Vraag ernaar in onze winkel.

Lotus wortel

Lotus wortel wordt heel veel gegeten in Thailand, ze groeien daar dan ook letterlijk als kool. Je kan ze op de lokale marktjes vinden, in verschillende vormen, zoals de wortel. Hierbij was je, pel je en snij je de lotuswortel in kleine schijfjes. Daarna kan je deze koken, roerbakken en zelfs rauw eten. Gekookt wordt deze meestal gebruikt in soep. Wanneer je hem roerbakt wordt hij ook gebruikt als groente bij zowel vlees als vis, deze verwerken in curry is ook heel populair.
Blijkbaar zou de wortel ook in dessert verwerkt worden, dit hebben we zelf nog niet geproefd. Er bestaat ijs met lotus wortel en je kan er ook lekker sap van maken.
De lotuswortel wordt in Azië gebruikt, zoals wij onze aardappelen. Enkele voorbeelden uit onze collectie zijn Nelumbo Hubei, Nelumbo Space Lotus 36 en Nelumbo Pink Lips.

Lotus runners

Een echte lekkernij deze runners of jonge lotus scheutjes. Dit zijn de nieuwe lotusjes die verder groeien uit de wortelstok, die zachte steeltjes in de modder waar je voorzichtig mee moet zijn bij het planten. Ze worden een beetje op dezelfde manier als lotuswortel klaargemaakt. Je kan ze dus ook koken en roerbakken.
Je hebt hier wel wat meer werk aan, in tegenstelling tot de wortelstok, staan hierop kleine harde stekeltjes die je er eerst moet afhalen. Je moet maar eens aan een steel van een blad of bloem voelen, dan weet je, dat je dat beter niet opeet.
Ook deze worden weer als bijgerecht gebruikt, in soep, curry,… Zelfs dessert is ook hier weer een optie. Maar het meest gekende gerecht is waarschijnlijk wel de zure soep die men hiermee kan maken, ook combineren met kokosmelk wordt veel gedaan.

Lotus bloem

Ja, ook de prachtige bloem kan gegeten worden, de vraag is alweer wil je dat natuurlijk 🙂 Meer bepaald de bloemblaadjes worden gebruikt, maar evengoed de meeldraden.
De bloemblaadjes kunnen gemakkelijk in een slaatje worden verwerkt, alle variëteiten zijn mogelijk, je moet zelf maar eens proberen welke je het lekkerste vind.
Je kan ook tempura maken met de bloemblaadjes, nog iets dat we eens zullen moeten testen. Daarnaast kan je ze gebruiken in curry, roerbakken of gebruiken als recipiënt om een lekker hapje in op te dienen. Er wordt ook heerlijk sap van gemaakt, dit is echter niet te verkrijgen in Europa.
Er zijn ook hier weer tal van mogelijkheden.

Lotus blad

Het blad wordt vooral gebruikt om een lekker gerechtje in te wikkelen en dus eerder als decoratie. Het zal je niet verbazen dat je rijst prachtig in een lotusblad kan wikkelen. Deze bladeren worden daarna weggegooid. Meestal gebruikt men hiervoor jonge bladeren. Hele jong blaadjes, die zelfs nog opgerold zijn, worden af en toe gebruikt zoals wij spinazie gebruiken of in een lekker soepje meegekookt.
Het is ook mogelijk om oudere bladeren te gebruiken, die worden dan gegrild en eventueel gekookt met suiker, zelf hebben we dit nog nooit geproefd.

Onze eetbare variëteiten

  1. Nelumbo Space Lotus 36
  2. Nelumbo Hubei (contacteer ons hiervoor)
  3. Nelumbo Pink Lips (contacteer ons hiervoor)
  4. Nelumbo Jianxuan 17 (contacteer ons hiervoor)