Eetbare lotus


Wij verkopen onze lotus natuurlijk niet om op te eten, daarvoor vinden we hen eigenlijk te mooi, maar het kan wel…We krijgen meer een meer de vraag naar eetbare lotus en daarom ook dit kleine artikeltje. Wil je graag zelf aan de slag gaan, dan raden we je aan om je eerst goed te informeren. Op internet wordt er niet altijd het juiste onderscheid gemaakt tussen waterlelies en lotus, dit zou wel eens tot onaangename verassingen kunnen leiden. Aan de andere kant is eigenlijk elk deeltje van de lotus wel eetbaar, maar let op, gebruik geen lotus die behandeld werd met pesticiden of in aarde met meststoffen werd gekweekt. Het veiligste is dan ook dat je zelf je lotus kweekt!

Lotus Seeds Thailand

Lotus zaad

Kan je het zaad van je eigen lotus opeten?
Ja, maar de ene variëteit is hiervoor beter geschikt dan de andere en de vraag is natuurlijk of je dit wel wil.
De lotuszaadjes kunnen vers gegeten worden, dit wil zeggen wanneer ze groen zijn. Het is de bedoeling dat je eerst de schil (groen) eraf haalt en dan het witte binnenste opeet, meestal wordt ook de kiem van de nieuwe plant eruit gehaald, deze heeft namelijk een bittere smaak. Af en toe merk je dat de kiem toch blijven steken is, maar je mag deze ook gewoon opeten. In Azië wordt dit zelfs als extra delicatesse beschouwd en voor sommige producten gebruikt men enkel de kiemen.


In Thailand kregen we van Primlarp deze heerlijke zaadjes in plastic doosjes. Ze lijken wel op nootjes zoals wij die kennen.
In deze doosjes zijn ze licht geroosterd.
Wij vinden ze zeer lekker, krokant en dan zijn ze nog gezond ook.
Wil je ze zelf roosteren kan je ze kruiden met bijvoorbeeld kaneel en suiker, zout of chili poeder.

Lotus crème

Eigenlijk wordt dit ook van zaad gemaakt, maar we willen het toch apart vermelden.
In Zuid-Korea kregen we dit overheerlijk gebak.
De vulling bestaat uit een crème gemaakt van lotus zaadjes. Een absolute aanrader.

De volgende lotus kunnen we aanraden wanneer u graag eens experimenteert met lotus zaden in de keuken.
Nelumbo Jianxuan 17 en onze favoriet Nelumbo Space Lotus 36,

Lotus seeds pasteries
Lotus roots

Lotus wortel

We beginnen al met vertellen dat deze foto komt van de website Red House Spice, u kan het receptje dan ook daar vinden en alle credits gaan dan ook naar hen.

Indien u al in Azië bent geweest, herkent u waarschijnlijk wel deze specifieke vorm van lotus wortel.
Lotus wordt daar enorm veel gegeten, ze groeien er dan ook als kool.
Je kan ze op de lokale marktjes vinden, in verschillende vormen, onder andere als wortel dus. Hierbij was je, pel je en snij je de lotuswortel in kleine schijfjes, zoals je op de foto kan zien.
Daarna kan je deze koken, roerbakken en zelfs rauw eten. Gekookt wordt deze meestal gebruikt in soep. Wanneer je hem roerbakt wordt hij ook gebruikt als groente bij zowel vlees als vis, deze verwerken in curry is ook heel populair.

Lotus dessert

Lotuswortel kan ook in desserts verwerkt worden, maar dit hebben we zelf nog nooit geproefd.
Er zou zelfs ijs met lotuswortel bestaan.

Lotus sap

Dat je er een lekker sapje van kan maken, lijkt ons wel logisch, maar ook dat hebben we zelf nog niet geprobeerd.

Welke lotus?
In principe kan je alle lotus wortels eten indien ze gegroeid worden in de juiste omstandigheden. Dit wil zeggen zonder chemische meststoffen of pesticiden. Toch geven we hier een alfabetisch lijstje van de meest geschikte lotussen.
Nelumbo Hubei, Nelumbo Ken’s Dream, Nelumbo Sino American Excellence, Nelumbo Snow Beauty, Nelumbo Space Lotus 36, Nelumbo Yiliang Thousand Petals.

Lotus scheutjes

Een echte lekkernij deze runners of jonge scheutjes of shoots in het Engels. Dit zijn de nieuwe lotusjes die verder groeien uit de wortelstok, die zachte witte steeltjes in de modder waar je voorzichtig mee moet zijn bij het planten. Ze worden een beetje op dezelfde manier als lotuswortel klaargemaakt. Je kan ze dus ook koken en roerbakken.

Lotus stengels

Daarnaast kan je ook de stelen van de lotusbloemen, niet die van de bladeren gebruiken.
Aan sommige heb je wel wat meer werk aan, in tegenstelling tot de wortelstok, staan hierop kleine harde stekeltjes die je er eerst moet afhalen. Je moet maar eens aan een steel van een blad of bloem voelen, dan weet je, dat je dat beter niet opeet.
Ook deze worden weer als bijgerecht gebruikt, in soep, curry,… Zelfs dessert is ook hier weer een optie. Maar het meest gekende gerecht is waarschijnlijk wel de zure soep die men hiermee kan maken, ook combineren met kokosmelk wordt veel gedaan in Thailand.

Op de foto hiernaast zie je ze in een gerecht verwerkt en ook gewoon op de plaatselijke marktjes in Thailand.

Lotus shoots
Lotus bloemblaadjes

Lotus bloem

Ja, ook de prachtige bloem kan gegeten worden, de vraag is alweer wil je dat natuurlijk 🙂 Meer bepaald de bloemblaadjes worden gebruikt, maar evengoed de meeldraden.
De bloemblaadjes kunnen gemakkelijk in een slaatje worden verwerkt, alle variëteiten zijn mogelijk, je moet zelf maar eens proberen welke je het lekkerste vind.
Je kan ook tempura maken met de bloemblaadjes, nog iets dat we eens zullen moeten testen. Daarnaast kan je ze gebruiken in curry, roerbakken of gebruiken als recipiënt om een lekker hapje in op te dienen. Er wordt ook heerlijk sap van gemaakt, dit is echter niet te verkrijgen in Europa.
Er zijn ook hier weer tal van mogelijkheden.

Deze prachtige foto hebben we online gevonden en alle credits gaan dan ook naar Leela en de zeer interessante post over lotus in de keuken.

Lotus blad

We zeiden het toch, alles kan gegeten worden van de lotus. Het blijft natuurlijk de vraag of je dat wel wil…
Het blad wordt vooral gebruikt om een lekker gerechtje in te wikkelen en dus eerder als decoratie. Het zal je niet verbazen dat je sticky rice prachtig in een lotusblad kan wikkelen. Deze bladeren worden daarna weggegooid. Meestal gebruikt men hiervoor jonge bladeren. Hele jong blaadjes, die zelfs nog opgerold zijn, worden af en toe gebruikt zoals wij spinazie gebruiken of in een lekker soepje meegekookt.
Het is ook mogelijk om oudere bladeren te gebruiken, die worden dan gegrild en eventueel gekookt met suiker, zelf hebben we dit nog nooit geproefd.

De foto hiernaast komt van een Londense take-away.

Lotus leaf

Wij geven hier geen receptjes mee, daar zijn we zeker niet de juiste personen voor.
Maar google gewoon eens en je zal er genoeg vinden, geef gewoon de term in: “koken met lotus” in de taal die je wenst en je zal voldoende voorbeelden vinden. In het Nederlands zullen er nog wel wat gerechten met speculoos tevoorschijn komen, maar in de andere talen zit dat helemaal goed 😉