In de Bronx


De Bronx staat nu niet echt bekend als een vakantiebestemming, maar gezien de New York Botanic Garden daar is gevestigd, bezochten we ook dit stukje van de Verenigde Staten van Amerika.  Het was trouwens onze allerlaatste stop op weg naar het vliegveld, naar België dus!

NYBG

Conservatory NYBG
Conservatory NYBG

De NYBG, zoals ze zelf graag afkorten, werd opgericht in 1891 en zal dus volgend jaar 125 jaar oud zijn. Het is een tuin van zo’n 250 are groot en naast de waterlelies en lotussen zijn er natuurlijk nog tal van andere planten te bezichtigen.  Er zijn magnolia’s, orchideeën, lelies, azalea’s, rozen,…

Maar u kan het al raden, wij hebben het natuurlijk vooral over de waterlelies en lotussen. Er zitten zo’n 60-tal winterharde waterlelies in de collectie van de New York Botanic Garden.  Uitgebreid met enkele tropische, zo’n 13 lotus variëteiten en natuurlijk ook de Victoria cruziana is dit een mooie collectie.  De beide grote vijvers staan elk aan een kant van de prachtige serre, geen betere plaats voor waterlelies dunkt me.

De rechtse dames

Nymphaea Colorado
Nymphaea Colorado

De rechterkant wordt bevolkt door wondermooie oude, trouwe winterharde waterlelies.  Ik ben altijd blij wanneer de winterharde niet over het hoofd worden gezien in botanische tuinen, want ze zijn natuurlijk minder spectaculair dan de tropische stoefers!
Ze hebben hier een mooie combinatie van oude Franse, zoals Nymphaea Chrysantha, Nymphaea Sioux en iets nieuwere Amerikaanse zoals Nymphaea Moon Dance en Nymphaea Colorado.  Maar ook de Thaise mogen niet ontbreken en dan hebben we het natuurlijk weer over de Nymphaea Mangkala Ubol van Dr. Nopchai Chansilpa, deze blijkt bijna in elke botanische tuin terug te vinden.  Enkele prachtige lotussen maakten het plaatje in de rechtse vijver dan ook compleet.

De linkse meiden

De linkse vijver behoort de tropische dames toe. We herkennen natuurlijk van ver de Nymphaea colorata, Nymphaea Avalanche en Nymphaea Ultra Violet.  Een Nymphaea Avalanche met bladeren bijna even groot als de Victoria die in dezelfde vijver stond. We weten dat het een straffe plant is, maar zo groot hadden we ze nog niet gezien.

De tuin heeft natuurlijk nog enkele mooie plekjes, zoals de lange beek waar we langs wandelden,… Wij moesten echter een vlucht halen en waren al blij dat we de waterlelies hadden kunnen bewonderen.