Nymphaea Almost Black 1994


De Nymphaea Almost Black is de voorloper van de Nymphaea Black Princess, die een jaartje later op de markt kwam. Beide waterlelies verdienen zeker en vast om de kleur Black in hun naam te hebben.  Is deze waterlelie zwart?  Is ze bijna zwart?  Neen, dat nu ook weer niet, maar de binnenste bloemblaadjes van beide variëteiten worden  zwart op zonnige dagen, ja hoor, ook hier in België.

Nymphaea Almost Black

Nymphaea Almost Black: de bloem

De waterlelie Almost Black is een semi-dubbele (40-tal bloemblaadjes), kopvormige bloem die mooi op het water zont.  De bloemblaadjes zijn mooi afgerond en hebben een satijnachtige glans, die onmiddellijk doet denken aan de tropische vader.  Hoe ouder de bloem, hoe donkerder ze wordt en hoe schaalvormiger ook. De bloem wordt zo’n 10 à 15 cm groot en heeft een lichte, maar zeer aangename geur. Ze kan dan ook gebruikt worden als snijbloem, mooi zonnend in een schaaltje.

Nymphaea Almost Black

Nymphaea Almost Black: het blad

Het blad is eerst roodbruin en wordt later mooi donkergroen.  Het ronde blad met gesloten sinus wordt zo’n goede 20 cm groot. De bladeren blijven dicht bij de wortelstok,  waardoor je een mooie volle plant hebt.  Dat heeft ze dan weer van haar winterharde mama. 

Nymphaea Almost Black: de plant

Nymphaea Almost Black: de plant

Deze Nymphaea Almost Black is een zeer mooie plant die zo’n goede vierkante meter van het vijverwater in beslag zal nemen. Je kan haar het beste op een diepte tussen de 30 en 60 cm planten voor een optimaal resultaat.

Onze mening

Een mooie en compacte plant, deze Nymphaea Almost Black.  Als je op zoek bent naar een kopvormige donkerrode waterlelie, dan heb je ze hiermee gevonden, surf maar niet verder.  Als je echter op zoek bent naar een donkerrode, goede bloeier, dan lijkt de recentere Nymphaea Black Princess een betere keuze.  Deze is een pak bloemrijker en de bloemen staan zo mooi boven het wateroppervlak uit, dat het lijkt alsof je een tropische waterlelie hebt. Meer een waterlelie voor de verzamelaar dus, deze Nymphaea Almost Black.