Nymphaea Chrysantha 1905


Een 10-tal jaar na de geliefde Nymphaea Aurora, komt Jospeh Bory Latour-Marliac met een hele reeks nieuwe veranderlijke waterlelies op de markt.  Eén daarvan is deze kleine Nymphaea Chrysantha.

Nymphaea Chrysantha: de bloem

Nymphaea Chrysantha 1905
Nymphaea Chrysantha 1905

De kopvormige bloem van de Nymphaea Chrysantha wordt tot 6 cm groot. Ze zont heel graag op het water, deze kleine dame.  Deze waterlelie wordt veel verward met de uit het zelfde jaar afkomstige Nymphaea Paul Hariot of zelfs de Nymphaea Graziella, maar is toch helemaal anders. De kleur van deze kleine bloem wordt intensiever met de dag. Zo is ze de eerste dag licht perzikkleurig en wordt ze alsmaar donkerder to ze uiteindelijk zelfs koperkleurig is op de laatste bloeidag. Daarom wordt deze dame een veranderlijke waterlelie genoemd, doch bij deze variëteit slaat het ook wel op de vorm.  Eerst is ze kopvormig, maar later wordt ze meer en meer schaalvormig en ligt dan ook heel dicht tegen het wateroppervlak aan.

Nymphaea Chrysantha: de plant

Nymphaea Chrysantha 1905
Nymphaea Chrysantha 1905

De bladeren van deze waterlelie hebben in het begin een groene ondertoon met paarse vlekken.  Later worden de bladeren groener en de vlekken vervagen.  Een blad wordt gemakkelijk zo’n 12 cm groot. Ze zijn bijna rond en hebben altijd een wijd open sinus.
De plant blijft relatief klein, ze neemt pas na enkele jaren, zo’n kleine meter in beslag, ideaal dus voor kleinere vijvers.

Onze mening

Deze dame heeft tijd nodig om zich ten volle te kunnen ontwikkelen, enkel voor de geduldige vijveraars dus.   Het grote pluspunt van deze waterlelie is echter dat ze het goed doet in halfschaduw en zo zijn er maar weinig.