Longwood Gardens


Dit is absoluut één van de mooiste tuinen in de Verenigde Staten van Amerika, deze Longwood Gardens!

Historisch

Victoria @ Longwood Gardens
Victoria @ Longwood Gardens

In 1700 kocht een zekere George Pierce maar liefst 402 are grond. De eerste steen voor deze huidige parel werd gelegd  door zijn zoon Joshua Pierce, in 1730.  Twee achterkleinkideren van George, Joshua en Samuel starten in 1798 met het aanplanten van een echt arboretum, toen 15 are groot.

De eerste tropische waterplanten kwamen pas naar Longwood Gardens in 1957, zo’n 150 jaar later dus.  Toen werd er een waterlelie display geopend met 13 vijvers.  In 1989, kreeg deze display zijn huidige vorm, met 5 grote vijvers.  In deze display kan je naast de Victoria’s ook meer dan 100 variëteiten waterlelies bewonderen. Wil je graag de volledige geschiedenis van deze tuin lezen, dan kan dat hier.

Nachtbloeiers bij het ochtendgloren

Nymphaea Texas Shell Pink
Nymphaea Texas Shell Pink

Wij hadden het geluk dat we voor de openingsuren de tuin mochten bezoeken, dat hadden we vooral te danken aan Zac.
Het leuke daaraan is altijd dat de nachtbloeiers dan nog open staan en je dus niet moet wachten tot het donker wordt.  Het ochtendgloren is dan ook het perfecte moment om deze mooie dames te fotograferen.
Alle toppers waren aanwezig, zoals de Nymphaea Texas Shell Pink, Nymphaea Red Flare, Nymphaea Missouri, Nymphaea George C. Hitchcock en laten we vooral de trouwe Nymphaea Trudy Slocum niet vergeten. Maar er zijn er natuurlijk veel meer, u kan ze hier bekijken.

Nymphaea James Gurney
Nymphaea James Gurney

Maar er waren evengoed minder bekende variëteiten en daaraan herken je altijd een goede botanische tuin, aan het perfecte evenwicht tussen oude trouwe en nieuwe durvers.  We zagen hier dan ook de minder gekende Nymphaea James Gurney en Nymphaea Catherine Marie.
We telden zo’n 10 verschillende tropische nachtbloeiers in deze 5 vijvers. Allemaal in volle bloei deze tijd van het jaar.
En natuurlijk mogen we de belangrijkste nachtbloeier niet vergeten, de Victoria, hieronder meer over deze royal.

De enige échte Victoria Hybrid

Victoria Longwood Hybrid
Victoria Longwood Hybrid

Het werd een écht waterlelie-uitje, samen met nog enkele collega-vrienden uit de “buurt”, Zac natuurlijk maar ook Larry, Joe en Kelly waren van de partij. Tim Jennings, de hoofdtuinier van de Longwood Gardens Waterlily Display kwam ons een woordje uitleg geven. We hadden het geluk dat de Victoria nog in bloei was en er een eerste en laatste bloem aanwezig was.  Zo toonde hij ons de techniek die hij gebruikt om Victoria te kruisen en zaad te oogsten, altijd knap om professionals bezig te zien.

En natuurlijk is er geen betere plaats dan hier om de enige échte kruising bij de Victoria’s te aanschouwen, de Victoria Longwood Hybrid, in haar volle glorie.  Een kruising tussen de Victoria cruziana en de Victoria amazonica, gemaakt op 17 september 1960.  Deze prachtige hybrid werd gemaakt door niemand minder dan Patrick Nutt, die in juni 2015 stierf, een groot verlies voor de waterlelie-wereld.  Er werd trouwens een scholarship opgericht op zijn naam, u komt er alles over te weten hier.

Ontwaken van de dagbloeiers

Nymphaea Madame Ganna Walska
Nymphaea Madame Ganna Walska

Ideaal ook om een vijver écht tot leven te zien komen, de nachtbloeiers gaan langzaamaan gana slapen en de winterharde en tropische dagbloeiers worden zachtjes wakker.  Op de eerste foto zie je hier dan ook de tropische dame Nymphaea Madame Ganna Walska, in het ochtendgloren.  De tweede foto werd getrokken in de namiddag wanneer ze klaar is voor een nieuwe dag.

Nymphaea Madame Ganna Walska
Nymphaea Madame Ganna Walska

Er zijn maar liefst 62 verschillende variëteiten tropische dagbloeiers te bewonderen in deze prachtige tuin.  Ook hier weer een mooie combinatie van bekende en iets minder bekende variëteiten.  Wij herkennen onmiddellijk de Nymphaea Tina, Nymphaea Tanzanite, Nymphaea St Louis Gold, Nymphaea Rhonda Kay, Nymphaea King of Siam,…. Maar ook de wat minder gekende Nymphaea Kathy McLane, Nymphaea June Alison, Nymphaea Jessie’s Purple Passion,…. stonden er allemaal vrolijk bij.

Nymphaea tetragona Joanna Pring
Nymphaea tetragona Joanna Pring

We mogen natuurlijk de twee gigantea’s ook niet vergeten te vernoemen, hier heeft men de gigantea en ook de hybrid van Ken Landon, Nymphaea gigantea Blue Cloud.  Een prachtplant, maar wij hadden haar natuurlijk al in haar volle glorie gezien in haar thuishaven, Texas. Toen was ze enkel in de International Waterlily Collection te bewonderen, ondertussen heeft ze zich al wat verspreid.
Ten slotte zijn er nog de winterharde waterlelies natuurlijk, zo’n 30-tal.  Geen speciale variëteiten echter, meestal concentreren botanische tuinen zich meer op de tropische.  De enige die we zelf nog niet in onze collectie hebben, zijn Nymphaea Texas Dawn, Nymphaea tetragona Joanna Pring en Nymphaea Peachglow.

En passant

Idea Garden, Prairie Sunset
Idea Garden, Prairie Sunset

Er is natuurlijk veel meer te bezichtigen in deze wondermooie Longwood Gardens, onze favoriet was de Idea Garden. Verder zijn er nog prachtige birdhouses, Flower Gardens, Rose Gardens,…
Binnen kan je genieten van de Banana House, Mediterranean Garden, Palm House, Orchid House,…
Ten slotte mogen we de fonteinen niet vergeten, die worden volledig vernieuwd.  We hebben de plannen gezien, het ziet er adembenemend mooi uit, een extra reden om de tuin nog eens te bezoeken later.

De cirkel is rond

Nymphaea lotus var dentata
Nymphaea lotus var dentata

Wat is er nog beter dan ‘s morgens vroeg naar de nachtbloeiers te gaan kijken?  Wel, zo lang blijven dat je ze ‘s  avonds ook weer mooi ziet openbloeien.  Regelmatig zijn er avond-evenement en we hadden ook alweer het geluk hierop uitgenodigd te zijn.  Zo kan je de nachtbloeiers zien zoals ze bedoeld zijn om te zien en nog eens genieten van een lichtshow erbovenop.  Geslaagd dagje mag je wel zeggen!