Nymphaea Colorado 1994


De eerste keer dat je een Nymphaea Colorado ziet, zal je je nog lang herinneren.  Deze bi-kleurige waterlelie is knap en ze weet het! ze zal met gemak zo’n 10 cm boven het wateroppvlak tot bloei komen zodat iedereen in de wijde omtrek haar heeft gezien.

Nymphaea Colorado: de bloem

DSC_7096
Nymphaea Colorado 1994

De bloem van deze waterlelie is cactusvormig en bloeit mooi open op zo’n 10 à 15 cm boven het wateroppervlak.   De bloem is lichtgeel  met oranje-roze basis in het begin van het seizoen of wanneer ze in halfschaduw wordt geplant.  Ze zal echter zalmroze-oranje kleurig zijn wanneer ze zich in haar nopjes voelt, in de volle zon dus. Deze zeer unieke waterlelie bloemt weelderig en tot laat op het seizoen zal ze de vijver kleuren. Haar bloemen, die uiterst geschikt zijn als snijbloemen, verspreiden dan ook nog eens een aangename geur. Af en toe is deze dame zelfs levendbarend. De Nymphaea Colorado  wordt heel gemakkelijk 12 cm groot en is écht een streling voor het oog.

Nymphaea Colorado: de plant

DSC_1132
Nymphaea Colorado 1994

Het blad van de Nymphaea Colorado is mooi rond, groen met paarse vlekken en een open sinus.  Het blad wordt zo’n 18 cm groot en is dus mooi in verhouding met de bloem.

De plant heeft een Marliac wortelstok en kan dus al snel een mooi kolonie vormen, zonder écht te overwoekeren.  Je kan ze planten tussen de 40 en 80 cm diepte.  Ze heeft een bladspreiding tussen de 90 en 150 cm.De mening van Agua

Ik denk dat het al duidelijk is bij de omschrijving hierboven wat we eigenlijk over deze dame denken. Het is een prachtmeid.  Het is een goede bloeier, met een fantastisch mooie bloem.  En, wat wij ook heel belangrijk vinden, ze blijft heel compact, geen kans op overwoekering van de vijver.  Maar eerlijk gezegd, al zou dat wel zo zijn, ze is zo mooi dat we het zelfs niet erg zouden vinden.
Een topplant, ideaal voor in een tonnetje op je terras, de kleine siervijver en zelfs de middelgrote vijvers.