Hazorea Aquatics


Hazorea Aquatics, Kibbutz Hazorea, Israël, Azië

Kibbutz Hazorea

Hazorea Aquatics, landbouwnederzetting

We laten je hier graag kennis maken met deze wel zeer speciale kwekerij. Hazorea Aquatics heeft wel de meest bizarre ontstaansgeschiedenis van al de kwekers die we hier bespreken. Een waterlelie kwekerij opgericht in een kibboets te Israël…

Hazorea Aquatics is gelegen in de Kibbutz Hazorea, één van de vele kibboetsen in Israël.
Waarschijnlijk weet u wel wat een kibboets is, maar toch even een korte omschrijving hieronder.
“Een kibboets is een collectieve landbouwnederzetting in Israël. De eerste kibboets, werd in 1910 opgericht door Joodse Palestijnen.”

Deze kibboets, Kitbbutz Hazorea, echter werd opgericht in 1936 door een groep jonge Duitse immigranten. Aangezien Israël altijd al een nijpend watertekort had en men besliste om katoen te gaan verbouwen, werden plannen gemaakt voor het aanleggen van waterreservoirs.  De bedoeling was om regenwater op te vangen in de winter en dan te gebruiken in de zomer.
Na een tijd kwam men op het idee om de reservoirs te gebruiken om siervissen in te kweken.  Ondertussen was dat al het geval in vele andere kibboets in Israël.

Hazorea Aquatics, koi karpers

Hazorea Kibboets was wel één van de eerste om koi karpers te kweken met het oog op export.  Na enkele jaren van trial and error, verschillende bezoeken aan het buitenland en natuurlijk de import van een goede kwaliteit kweekvissen uit Japan, slaagde Hazorea er in om een medium tot hoge kwaliteit koi te exporteren naar de Europese markt.

Ze exporteren ondertussen al meer dan 35 jaar siervissen, goed voor 95% van de verkoop. Gezien ze een omzet draaien van zo’n 6 miljoen euro, gaat het hier over een mooie som. Zoiets kan je natuurlijk niet alleen en om dit allemaal in goede banen te kunnen leiden, hebben ze 28 voltijdse werknemers, tijdens het hoogseizoen komen er al gemakkelijk zo’n 15 extra medewerkers bij.

Hazorea Aquatics, waterplanten

De marketeers van Hazorea Aquatics kwamen al snel in contact met klanten die ook interesse hadden in waterplanten, dus besliste Hazorea om te investeren in een pilootproject, het groeien van nymphaea, canna en iris.

De waterlelie kwekerij in haar huidige vorm werd opgericht door leden van de Kibbutz Hazorea in 1994, dus zo’n 21 jaar geleden.  Zij wouden de export van vijvervissen uitbreiden met andere vijverproducten.
Een groot deel van de Jezreel Valley, waar de velden van de Kibboets Hazorea zijn gelegen, was ooit moeras.  De combinatie van een zware grond, de warme zomers en het water van de visvijvers creëeren de ideale omstandigheden voor het groeien van waterlelies.  Hazorea Aquatics heeft meer dan 200 waterlelie vijvers, elke vijver is zo’n 50 op 6 meter groot.
De kwekerij kweekt ongeveer een half miljoen waterlelies van 100 verschillende variëteiten, meestal winterharde.   Maar Hazorea Aquatics heeft ook een 6-tal lotus variëteiten en 11-tal tropische waterlelies.
De waterlelie verkoop is goed voor zo’n 5% van de totale verkoop.  Hiervoor hebben ze 3 vaste medewerkers en 7 extra werknemers tijdens het hoogseizoen.

De originele moederplanten hebben ze vooral verkregen uit Europa, Latour-Marliac natuurlijk.  Maar ook via Dr. Robert Kirk Strawn en Perry Dean Slocum.
Hazorea Aquatics heeft andere methodes dan de meeste kwekerijen.  Zij gebruiken gespecialiseerde machines om de planten te oogsten, zodat het werk minder arbeidsintensief is. Elk jaar worden alle waterlelies geoogst, de originele tubers worden verkocht en de ogen worden terug geplant.

Hazorea Aquatics maakte zelf drie variëteiten, Nymphaea Hazorea Dagan White, Nymphaea Jerusalem Dawn en Nymphaea Shady Lady.  We hebben ze alledrie en we kunnen zeker zijn, want ze komen rechtstreeks van hen. Deze zijn alledrie toevallige zaailingen die ze geselecteerd hebben, want opzettelijke kruisingen maken ze niet.

We hadden nog een paar extra vraagjes voor Danny Benjamin:

  1. Wat is je favoriete tuin: Latour-Marliac in Frankrijk
  2. Wat is je favoriete waterlelie:  Nymphaea Black Princess, Nymphaea Hidden Violet en Nymphaea Peaches & Cream
  3. Welke waterlelies zou je nog aan de collectie willen toevoegen: waterlelies met kleine bloemen of met een ongewone kleur.
Nymphaea Shady Lady
Nymphaea Hazorea Dagan White

Hier nog een beetje meer informatie over de kibboets in het algemeen voor de geïnteresseerden.

De kibboets was de oogappel van het overwegend socialistische en voluntaire joods-Palestijnse bestuur, vanwege de verregaande toepassing van socialistische principes.

Vrouwen werden ingezet voor zware fysieke arbeid, en van garderobe (in extreme gevallen) tot aan de huisjes waar men in woonde was vrijwel alles gezamenlijk bezit. Kinderen moesten van zeer jongs af aan in kinderhuizen slapen. Alle maaltijden werden gezamenlijk genoten.

Vandaag de dag is de mate van collectivisme in de kibboetsen drastisch verminderd. Kinderhuizen bestaan niet meer en sommige maaltijden worden thuis gebruikt. Sommige kibboetsen hebben de gezamenlijke eetzaal geheel opgeheven. Bij enkele kibboetsen is het coöperatief bedrijf ontbonden, meestal wegens het oplopen van schulden. Die kibboetsen zijn nu ‘gewone’ dorpen.