Jörg Petrowsky


Jörg Petrowsky, Seerosensorten, Eschede, Duitsland, Europa

Seerosensorten
Jörg Petrowsky

Een zee van waterlelies

… maar spijtig genoeg geen zee van tijd om ze te bewonderen.  Het was een zonnige namiddag, toen we op bezoek gingen  bij Jörg Petrowsky.  We hadden hem al ontmoet in China in 2011 en in Texas in 2012, maar we waren nog nooit tot in Eschede geraakt. Tja, zo gaat dat dan 😉

Het opvallendste aan deze oude kwekerij is wel de prachtige vijver aan het begin van het domein, letterlijk een zee van waterlelies.  Ik denk niet dat ik ooit al en nog zoiets gezien heb, adembenemend mooi!

In deze vijver staan tientallen variëteiten bij elkaar, hetgeen een prachtige kleurschakering geeft.  Wanneer Jörg Petrowsky even op zoek gaat naar een bloem van de Perry’s Super Red, moeten we bijna een verrekijker bovenhalen om hem terug te vinden.  We spreken hier dan ook over duizenden bloemen in één vijver(tje).  De Nymphaea Sunny Pink lijkt het meest op te vallen in deze vijver en Jörg zei dan ook dat het de beste bloeier is van allemaal. We mogen dan ook niet vergeten om een exemplaar mee naar huis te nemen. Zo een vijver lijkt ons de ideale kweekplaats voor snijbloemen, maar daar houden ze zich in Eschede niet mee bezig.

Duizenden planten

We schatten dat er zo een kleine honderd-tal rechthoekige kweekvijvers te bezichtigen zijn in deze kwekerij.  Nu ja, te bezichtigen, het zijn natuurlijk vooral kweekbakken.
Sommige voor waterlelies, andere voor moeras-en waterplanten.   Qua afmetingen, zijn ze ongeveer 4 op 8 meter groot, andere eerder een 2-tal meter op meer dan 12 meter lang. We hebben ze niet geteld, maar er moeten tienduizenden planten staan in deze kwekerij.  Er zijn ook een paar serre’s en tunnels om de wat specialere in te houden, daar staan bijvoorbeeld de planten van Mike Giles en Tony Moore of de laatste nieuwe uit Thailand. Dit is absoluut één van de grootste kwekerij van waterplanten van Europa.

Seerosensorten
Jörg Petrowsky
Seerosensorten
Jörg Petrowsky

Op de website staan zo’n 100-tal variëteiten waterlelies te koop, wij hebben er wel wat meer gezien dan dat. Jörg Petrwosky is ook zeer geïnteresseerd in gele plomp en heeft verschillende impressionante variëteiten staan, die ook weer niet op de website staan. We denken dat dat verzamelen een typische waterlelie-fanaten-ziekte is.  Qua waterplanten heeft hij een 180-tal variëteiten in de aanbieding, vroeger leverde hij dan ook aan de grotere tuincentra’s in Duitsland. Zijn dochter en haar echtgenoot zijn mee in de zaak gestapt en de voortzetting is gelukkig dus verzekerd.