Christian Meyer, Seerosenfarm, Lotusland


Christian Meyer was één van de eerste waterlelie kwekers die ik leerde kennen.  Hij heeft ook voor ons bruidsboeketje gezorgd in 2007, was dat.

Christian Meyer, zijn eerste liefde, orchideeën

Nymphaea White Sensation
ymphaeymphaea White Sensation

Christian zijn eerste liefde was nochtans niet de waterlelies, maar de orchideeën. Toen hij twaalf jaar oud was verhuisde zijn familie vanuit centrum Berlijn naar Hoppegarten in Berlijn. Zijn interesse in planten was er al van kleins af aan en toen hij in Hoppegarten een oude vriend van de familie leerde kennen, die met groot succes orchideeën kweekte, wakkerde dat zijn interesse alleen maar aan. Hij kreeg na veel gezeur een serre van zijn ouders en werd zeer bedreven in het kweken van orchideeën in het bijzonder de Lycaste en werd zo lid van de Royal Horticultural Society, Uk en de Deutsche Orchideengeselschaft.

Christian Meyer, zijn tweede liefde, rozen

Seerosenfarm
Seerosenfarm

Tijdens zijn vrije tijd werkte hij in een kwekerij, waar hij verschillende soorten verkocht, maar vooral rozen en eenjarigen.  Al snel stond de ouderlijke tuin vol met rozen van alle kleuren en maten.  Zelfs vandaag de dag, groeit hij nog zo’n 150 variëteiten rozen. Maar ook dat was niet genoeg voor Christian.

Christian Meyer, zijn derde liefde, waterlelies

Nymphaea Miss Siam
Nymphaea Miss Siam

Onderweg naar een vriend in Hannover, kwamen we voorbij een enorme waterplanten kwekerij, Baldur-Bahr. Bij het zien van al die prachtige waterlelies, wist hij het onmiddellijk.  Degene die hij zich voor altijd zal herinneren was de Nymphaea Charlene Strawn, die daar in een enorme vijver groeide. Dus besloot hij om ook waterlelies te gaan groeien.  Zijn vader groef de allereerste vijver in de achtertuin en snel daarna werden de eerste waterlelies een feit.
Gezien hij in een kwekerij werkte, kon hij aan andere waterlelies geraken dan de standaard variëteiten in de handel.  Zo kreeg hij Nymphaea Burgundy Princess en Nymphaea Gloriosa.  De Nymphaea Gloriosa overleefde niet, maar de Nymphaea Burgundy Princess deed het uitstekend.  Zo uitstekend dat ik ze aan alle buren kon uitdelen als cadeautje, die er helemaal gek van waren, deze uitzonderlijke donkere waterlelie. Maar ook daar kwam een einde aan, de buren hadden genoeg planten en hij had plots planten teveel.  Wat te doen? Hij vroeg aan zijn papa om nog een vijver bij te graven, je kan je voorstellen een 160 cm diepe vijver in kleigrond en liefst op een warme zomerdag natuurlijk.  Eindelijk, had hij zijn vijver en kon hij zijn waterlelies verplanten.

Seerosenfarm
Seerosenfarm

In 1998 ging hij studeren in het buitenland, Kingston Pennsylvania.  Zijn ouders wisten wel hoe ze de rozen konden verzorgen, maar van de orchideeën hadden ze geen kaas gegeten.  Het resultaat was hartverscheurend.  Toen hij thuiskwam van zijn zomervakantie, was de hele collectie orchideeën uitgeroeid.  Hij besloot dan ook om een veiligere weg in te slaan en zich te concentreren op zijn Burgundy Princess.

Na zijn afstuderen in 1999, ging hij naar Goucher College in Baltimore, Maryland.  Toen wist hij nog niet dat er zo’n grote waterplanten kwekerij was dichtbij, Lilypons Water Gardens. Zonder deze ooit te gaan bezoeken verliet hij in 2000 Goucher voor de International Management School in Duitsland.

Nymphaea Siam Jasmine
Nymphaea Siam Jasmine

In elk geval had hij toen tijd genoeg om bij zijn waterlelies te zijn.  Toen er geen plaats meer was in zijn achtertuin voor meer waterlelies, besloot hij om professioneel waterlelies te kweken.  In 2002, kwam er de eerste vijver voor het professioneel kweken van waterlelies.  Daarbij gepaard gaand, de eerste waterlelies uit Strawn Water Gardens.  Ondertussen had hij al een Nymphaea Rose Aray, Nymphaea Princess Elizabeth en Nymphaea Firecrest.  Na het lezen van een artikel over Dieter Bechtold werd zijn interesse nog groter. Dieter en Christian Meyer begonnen samen te werken en hun kennis te delen.

Na verloop van tijd, zoals bij iedereen, kwamen er alsmaar meer vijvers bij, alsmaar meer waterlelies.  Het bedrijf werd Seerosenfarm genoemd.  Het duurde niet lang vooraleer iedereen wist dat mevrouw Meyer haar kleinzoon waterlelies kweekte in de achtertuin.

Christian Meyer, zijn vierde liefde, snijbloemen

Nelumbo @ Seerosenfarm
Nelumbo @ Seerosenfarm

Door cursus als florist te volgen en landbouw wetenschappen te gaan volgen aan de Humboldt University in Berlijn, kreeg hij toegang tot de groothandelsmarkt in Berlijn.  Zo leerde hij groothandelaars kennen met interesse in zijn waterlelies, ook als snijbloemen.  Toen bouwde hij een ruimte waarin hij de snijbloemen kon verpakken en de eerste werden verkocht aan de Four Flower Wholesale Markets in Berlijn.  In het seizoen, plukken en leveren we zo’n 400 waterlelies, 3 dagen per week.
Zijn favoriete snijbloemen zijn Nymphaea Sunny Pink, Nymphaea Barbara Dobbins, Nymphaea Gladstoniana, Nymphaea James Brydon, Nymphaea Joey Tomocik, Nymphaea Innerlight en ten slotte de tropische Nymphaea capensis. Hij won verschillende prijzen voor zijn snijbloem arrangementen.

Appelsap
Appelsap

In 2005, slaagde hij erin om een natuurlijke vijver te kopen, waarin hij reeds waterlelies had geplant.  Daar heeft hij zijn moederplanten geplaatst. Hij heeft zo’n 4 vijvers, 6 tunnels en 1 grote toonvijver.
Ondertussen heeft Christian Meyer ook een hele mooie collectie aan lotus opgebouwd, deze wil hij heel graag nog verder uitbreiden, we zijn benieuwd.

Christian Meyer wordt nog steeds geholpen door zijn grootmoeder, die met veel fierheid de klanten in de kwekerij steevast haar favorieten toont.

In 2015 heeft Christian Meyer nog steeds zo’n 24 tropische en 100 winterharde waterlelies in zijn collectie.
Zijn lotus assortiment bestaat uit maar liefst 134 variëteiten, zijn voorkeur voor Nelumbo wordt elk jaar duidelijker.
Toen wij terugkeerden, was dit niet alleen met een auto vol waterlelies en lotussen, we kregen er nog een paar flessen appelsap bovenop, eigen brouwsel.