Overland Park Arboretum and Botanical Gardens


Overland Park Arboretum and Botanical Gardens, Kansas, Verenigde Staten van Amerika, Noord-Amerika

Overland Park Arboretum and Botanical Gardens

Dit was één van onze uitjes tijdens het IWGS symposium in Kansas van 2015, deze Overland Park Arboretum and Botanical Garden.

De Gardens werden opgericht om de stad als pionier te laten optreden in verband met milieu- en ecologische kwesties. Dit arboretum is leidinggevend in milieuvriendelijke maatschappelijke ontwikkelingen.  Daarnaast is het een educatieve, recreatieve en culturele bron voor de Kansas City regio.

Ongeveer 85 procent van het domein is gewijd aan het behoud en herstel van natuurlijke ecosystemen. Het resterende deel bestaat uit traditionele botanische tuinen, de Environmental Education Visitors Center (EEVC) en onderhoudsfaciliteiten.

Voor ons zijn er twee belangrijke plaatsen in deze Overland Park Arboretum and Botanical Gardens:

Erickson Water Garden

Deze werd in 1996 geopend, als eerste onderdeel van de Botanische Tuinen. Dit deel van de tuin is de thuisbasis van planten die vogels en vlinders aantrekken, maar ook voor wilde bloemen en siergrassen. Dit stuk werd helemaal vernieuwd zodat de planten natuurlijk nog niet op hun mooiste stonden. Maar we kunnen ons voorstellen dat dit normaal in de zomer een hele mooie plaats is om even te rusten en te genieten. Ook stonden er een paar prachtige gezonde en verzorgde waterlelies in deze vijver met beekloop, maar we vermoeden dat dit veel te maken had met ons bezoekje.

Overland Park Arboretum and Botanical Gardens
Overland Park Arboretum and Botanical Gardens

Monet Garden

Voor mij de mooiste tuin in de dit Overland Park Arboretum and Botanical Gardens.

De schilder Monet is niet alleen bij ons geliefd, maar de romantische sfeer die rond deze schilder hangt, laat ook onze Amerikaanse collega’s niet onberoerd. Daarom ook dat ze hun eigen Monet Garden hebben gemaakt in Kansas.  Men wou zoveel mogelijk gelijkaardige planten gebruiken als in de authentieke tuin van Monet in Giverny.  Er staan dan ook wilgen, bolgewassen, rozen en natuurlijk waterlelies in de vijver.  Vanzelfsprekend heeft men ook een groene brug, groter en hoger dan de echte, maar we zijn dan ook in Amerika.  Men heeft ook gedacht aan enkele bankjes waarop de bezoekers kunnen genieten, overpeinzen en eventueel hun artistieke kunsten kunnen beoefenen. Zelf vond ik het beeld van Claude Monet meer dan geslaagd, een bronzen beeld dat mooi tussen een typische Franse bloemenweelde pronkt.

A real bitch

Het maken van deze tuin was een grote uitdaging voor de vrijwilligers en medewerkers, het  klimaat in Kansas is dan ook niet echt geschikt voor dit soort tuinen. Men is in elk geval tevreden over het resultaat, deze tuinen worden een inspiratie voor kunstenaars, hoveniers en liefhebbers genoemd.

Het is zeker en vast een mooie tuin, met de brug uitkijkend op de 2 are grootte Margaret’s Pond.  
In de Monet pond ging de aandacht echter meer naar de slang dan naar de waterlelies. Onze Amerikaanse collega’s zijn wel wat gewoon op het gebied van venijn in de vijver. Maar deze dame noemden ze toch “a real bitch”. Blijkbaar is het oppassen met deze dame in je vijver, gelukkig kennen wij dat probleem hier in België helemaal niet.

Overland Park Arboretum and Botanical Gardens