Mijn Disneyland


IWC, Sang Angelo, Texas, United States of America

Wij gaan ook graag eens op vakantie, vooral als we het aangename aan het nuttige kunnen koppelen.  Maar wat is wat in ons geval?

IWC met de meeste ISG’s

DSC_5582
Main basin with Victoria

Als je het waterlelie-roddelcircuit mocht geloven, dan zou Lily Fest in San Angelo the place to be zijn in 2012.  En, ik moet toegeven, ik ben zo iemand die dat circuit op de voet volgt. De International Waterlily Collection, IWC voor de kenners, beweert het grootste aantal variëteiten tentoon te stellen over de hele wereld. Het zou ook de eerste keer zijn dat er een fenomenaal aantal ISG’s, Intersubgenics voor de kenners (stoefstoef) zou tentoon gesteld worden. Dus, ging onze reis naar Texas, zo komt een mens nog eens ergens!

DSC_4650
Intersubgenic’s

De International Waterlily Collection is tot stand gekomen door één man, Ken Landon, zijn verhaal vind je zeker terug op de website van de International Waterlily Collection.  We gaan het hier dan ook niet nog eens herhalen.  Wat wel belangrijk is, is dat Ken Landon gepassioneerd is door waterlelies, zijn collectie is enorm en zou de grootste ter wereld zijn. Dit wil niet zeggen dat je deze hele collectie kan gaan bewonderen in San Angelo, dat zou te mooi zijn om waar te zijn.  De collectie is verdeeld over zijn hele huis, tot in de slaapkamer zouden er waterlelies opgestapeld staan,… zoals gezegd, we volgen het waterlelie-roddelcircuit op de voet. Slechts 1% van zijn volledige collectie, krijgt volgens hem een plaatsje in de vijvers!

171952_274285032674257_862266844_o
Séverine, Ken, Davy

Vast staat dat hij elk jaar andere variëteiten tentoon stelt in de vijvers van San Angelo, zodat het de moeite blijft om jaarlijks een bezoekje te brengen aan deze Texaanse stad. Daarnaast zijn er  elk jaar  toch zo’n tientallen nooit eerder getoonde variëteiten bij.  Ken Landon is zeker de bezieler, maar hij doet al het werk natuurlijk niet alleen, ook vrijwilligers zoals Tim Davis, Melody Twombly,… helpen hem jaarlijks bij het inplanten en onderhouden van deze honderden variëteiten.

DSC_4840
ISG @ IWC
DSC_4775
Citrus Twist @ IWC

WWALA op bezoek in de IWC

DSC_4790
Tony Moore @ IWC
DSC_4596
DSC_9573

In 2012 organiseerde WWALA (World Waterlily and Lotus Association) een  bezoekje aan de IWC. Dit bezoekje werd gecombineerd met het jaarlijkse Lily Fest, dat steeds in september plaats vindt. De IWC ligt midden in San Angelo, een typisch Texaans stadje, waar de inwoners nog elk jaar opkijken wanneer al die vreemdelingen naar “de stadsvijver” komen kijken.
Een hapje, een drankje, een tombolaatje, een vuurwerkje en heel veel waterlelies stonden op het programma.  Ook zouden de nieuwe wonderkinderen, Mike Giles en Tony Moore  aanwezig zijn en in de waterlelietjes  worden gezet.  Bij Tony Moore mag je dat  letterlijk nemen.  Tussen zoveel prachtige waterlelies mogen vertoeven, in zo’n sfeer, dat is natuurlijk puur genieten. Het hele alfabet was aanwezig, nu ja toch bijna.  De Amerikanen, de Belgen, de Chinezen, de Duitsers en natuurlijk onze fantastische Japanse fotograaf Kato Noriyuki.

Mijn Disneyland

DSC_4860
Noriyuki Kato

Als mijn vrienden zeggen dat Las Vegas een soort van Disneyland voor volwassenen is, kan ik alleen maar een diepe zucht slaken.  Geef mij dan maar de IWC, even kleurrijk, maar een pak minder rumoerig. Even warm, maar een pak minder heet 🙂  Na 2 dagen Las Vegas, heb ik het wel gezien. Na 4 dagen IWC, wou ik nog niet naar huis:-).

Ze hebben nochtans wel wat gemeen die twee. Allebei zijn ze artificieel gecreëerd. Las Vegas in het midden van de Nevada woestijn. IWC in een dorp in Texas, niet écht de plaats waaraan je denkt als je het over waterlelies hebt. Beiden zullen dan ook in de komende jaren een oplossing moeten zoeken voor het water tekort, dat er zeker zit aan te komen. Las Vegas draait natuurlijk om geld en investeerders, waar IWC vooral om de natuur draait en het grotendeels te danken is aan één enkele waterlelie-gek, Ken Landon. We vermoeden dan ook we ons meer zorgen moeten maken over het voortbestaan van de IWC dan van Las Vegas 🙁

DSC_0058
Séverine @ IWC

Ik had het geluk om na Lily Fest nog wat in San Angelo te blijven. Zo mocht ik in waadpak, twee volle dagen elke bloem en elk blad fotograferen. Neen, twee volle dagen is niet teveel in dit Texaans Disneyland. Als je een beetje over waterlelies weet, dan weet je vast wel dat de bloem er elke dag anders uitziet. Daarom is het geen probleem om zelfs 4 dagen na elkaar in dezelfde vijver te waden. Elke dag is anders, wanneer je je tussen de waterlelies begeeft. Eat this Las Vegas!
We keken natuurlijk vooral naar de laatste nieuwigheden. De ISG’s waren zoals verwacht verbluffend, de meesten stonden niet gelabeld, omdat ze nog in testfase waren. We kunnen wel al zeggen dat variëteiten zoals Royal Satin, Siam Pink, Purple Silver en Damselfly ons direct konden bekoren. Ook bij de winterharde waren soorten als White Hot, Citrus Twist, Sunfire en Fuschia Pom Pom. Ik was al zeer snel verkocht aan de tropische Black & White, maar ook Duangtasawa, Lone Star en Ultra Violet stonden er prachtig bij. Ten slotte, mogen we natuurlijk ook planten zoals Blue Cloud en Yasuhiro niet vergeten, planten waar we hier in België enkel van kunnen dromen en dat doe ik dan ook, luidop zelfs 🙂

DSC_5237
DSC_5039

Blue Cloud

DSC_9566
Blue Cloud 2004 by Ken Landon
DSC_5525

Deze prachtige gigantea is een  kruising van Ken Landon zelf, tot stand gekomen in 2004. Je kan deze prachtige waterlelie enkel en alleen bewonderen in de International Waterlily Collection te San Angelo. De bloem telt zo’n 15 tot 20 bloemblaadjes meer dan de gigantea en is ongeveer 20 tot 25 cm groot. De bloemen staan gemakkelijk een halve meter boven het wateroppervlak te bloeien. Een échte showtopper voor de IWC dus. Je kan mijn foto’s van deze prachtige waterlelie hier bekijken.
DSC_5428Kan je zoals ik maar niet genoeg krijgen van de IWC, dan kan je hier kijken naar 175 foto’s van DAG 1, naar 126 foto’s van DAG 2, naar 193 foto’s van DAG 3 en tenslotte 106 foto’s van DAG 4.