Lotus: aankoop – verzorging – overwintering

geplaatst in: Instructies, Lotus, Verzorging | 0

Zoals u zal zien is de aankoop van lotus vooral veel keuzes maken. Daarom geven we hierbij graag wat meer informatie, hetgeen hopelijk de keuze wat gemakkelijker zal maken voor u.

Lotus kiezen

De allereerste stap bij de aankoop van lotus is natuurlijk de keuze van de voor u geschikte lotus. U moet niet alleen kiezen tussen kleuren, groottes maar ook de vorm is eventueel belangrijk.

Op basis van kleur

Nelumbo Star Of Green
Nelumbo Star Of Green

Laten we bij het gemakkelijkste beginnen, namelijk kleur. Dit zijn natuurlijk louter esthetische keuzes en hebben weinig invloed op de rest van het verhaal.
Alle lotussen komen voort uit 2 species, de Nelumbo nucifera (roze) en de Nelumbo lutea (wit-geel). Dit wil zeggen dat er enkel in deze twee kleurvarianten lotus te verkrijgen is.  Er zijn dus lichtroze, donkerroze, witte, crèmekleurige en bicolor lotus op de markt.  Zoals bij waterlelies merken we ook bij lotus dat er in België meestal voor wit gekozen wordt. Men denkt meestal dat dit de lotus in zijn puurste zen-vorm is, echter is de Aziatische lotus de nucifera en dus roze.

Op basis van vorm

Nelumbo Olympic Lotus
Nelumbo Olympic Lotus

Een tweede keuze is natuurlijk de vorm, ook hierin heeft u de keuze tussen een enkele, semi-dubbele of dubbele bloem, net zoals bij de waterlelies.  Dit wil zeggen dat u kan kiezen voor een eenvoudige bloem (enkele) met zo’n 20 à 30-tal bloemblaadjes. Bij de semi-dubbele heb je een ruime keuze tussen de 25 à 50 bloemblaadjes en de échte dubbele hebben er tussen de 50 en 100.  Ondertussen wordt er ook al over de 1000 petals gesproken, momenteel tellen die nog geen 1000 bloemblaadjes, maar er zijn er wel al met 880, we komen dichterbij.
Bij vorm is er ook nog een verschil in de vorm van de tippen van de bloemblaadjes, deze kunnen spits of afgerond zijn.

Op basis van grootte

Nelumbo Splendors Red
Nelumbo Splendors Red

Tenslotte is er de keuze in grootte, deze keuze zal een grote 🙂 rol spelen voor de verdere verzorging.
We kunnen kiezen tussen bowl lotus, dwerg lotus, middelgrote lotus en grote lotus. De keuze hierin bepaalt natuurlijk de kuip die u moet kiezen voor het houden van de lotus, maar evengoed of u de lotus nog zal kunnen overwinteren binnen.
Een grotere variëteit heeft ook een grotere kuip nodig, hoe groter de kuip echter hoe moeilijker te verplaatsen.  Een kleinere kuip kan u eventueel gemakkelijk in en uit een serre halen, verplaatsen naargelang de zon en wind.
Een hele grote kuip kan u natuurlijk niet zomaar even binnenhalen voor de winter. Het is dan ook aan te raden dat u goed nadenkt wat u juist wel en niet wil doen met de lotus.
Want ook op een terrastafel lijkt me een kuip van 1 meter doormeter geen aanrader.

 

Aankoop lotus

Weer keuzes maken, we maken het u niet gemakkelijk.  Waar wenst u de lotus te kopen is natuurlijk één ervan, wij weten alvast een adresje 🙂
Een nog belangrijkere keuze echter is wanneer.  Wanneer u de lotus koopt bepaalt hoe dan ook of u een tuber (wortelstok) of volledige plant aankoopt. We zetten hier dan ook graag de voor- en nadelen op een rijtje.

Aankoop van een tuber

Nelumbo tubers
Nelumbo tubers

Wanneer u kiest voor een tuber, is één van de grootste voordelen de keuzemogelijkheid.  Want dan heeft u sowieso nog de meeste keuze.  De tubers worden namelijk eerst verkocht, wat overblijft wordt opgepot.  Een tweede voordeel is dat u deze dan kan plaatsen in die mooie kuip waar u al zo lang van droomde. Een derde voordeel is waarschijnlijk ook dat deze tubers gewoon naar u thuis kunnen opgestuurd worden, u kan ze gewoon in onze webshop bestellen en krijgt dan het pakje thuis geleverd.
De nadelen dan, want die zijn er natuurlijk ook. U moet deze tuber natuurlijk zelf oppotten, we geven hieronder mee hoe u dit het beste doet.  Gezien tubers maar kunnen verkocht worden tot april, zal u de plant ook nog even binnenshuis moeten houden.  Het is niet mogelijk om een tuber na half april te versturen en het is ook niet mogelijk om een nieuwe plant reeds voor half mei buiten te plaatsen.  Een serre, veranda of toch lichtrijke en warme plek is dus noodzakelijk.

Aankoop van een plant.

Nelumbo Red Scarf
Nelumbo Red Scarf

Wanneer u kiest voor een plant, hoeft u deze natuurlijk niet meer zelf in te planten.  Het grootste voordeel  is dan ook dat de stress grotendeels weg valt 🙂  Een ander  voordeel is dat u bij ons een plant kan kiezen die zelfs al enkele bloemknopjes heeft, zo kan u zeker zijn dat u ook het eerste jaar van een lotusbloem kan genieten. Ook kan u de lotus ophalen wanneer deze onmiddellijk buiten kan geplaatst worden.
Maar zoals bij tubers, heeft ook deze keuze toch een nadeel.  De keuze is meestal al wat beperkter en u kan natuurlijk niet meer kiezen waarin de lotus haar eerste jaar doorbrengt.  Wij kiezen zelf altijd voor stevige, zwarte plastic kuipen.  Deze zijn gemakkelijk te verplaatsen, zijn sterk en wegen niet teveel op de prijs.

Lotus planten

Dit is natuurlijk het échte werk en zeer belangrijk om ook een goede keuze te kunnen maken. Het is natuurlijk mogelijk om lotus in een vijver te plaatsen, gezien dit hier in België niet altijd het gewenste effect heeft, raden we u aan om lotus eerder als een terrasplant te zien.

Soort kuip

Keuzes, hier zijn we weer.  Het kiezen van een geschikte kuip is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de lotus.  De keuze is natuurlijk afhankelijk van een persoonlijke smaak.  Er zijn wel enkele vereisten die voor elke variëteit gelden.  Deze zijn: vorstvrij en stevig, gesloten en rond.  We geven hieronder een beetje extra uitleg over deze keuzes.

Speciekuip 65L
Speciekuip 65L

Vorstvrij en stevig, zorgt ervoor dat je de lotus kan verplaatsen indien nodig.  Wanneer het te warm zou zijn, de lotus teveel in de wind zou staan of wanneer je ze in de winter wenst binnen te plaatsen.
Gesloten en rond, zorgt ervoor dat de tuber (wortelstok) kan groeien zonder hindernissen.  Wanneer de kuip niet gesloten zou zijn, zoals bijvoorbeeld bij vijvermandjes, kan de wortel door de gaatjes groeien.  Dit is een probleem tijdens de winter, de nieuwe wortel zit dan natuurlijk niet meer in de aarde en zowel de kans op bevriezen en/of afbreken is te groot. De kuip moet tevens rond zijn want de tubers moeten mooi rond kunnen groeien, neen natuurlijk is dat in de natuur ook zo niet.  Maar in de natuur staan planten veel groter en is er niet onmiddellijk een einde aan hun habitat.  Bij een vierkante kuip, zal de tuber naar de hoek toegroeien en automatisch naar boven gaan, waardoor we weer met hetzelfde probleem zitten.  De tuber komt uit de aarde en kan bevriezen of afbreken.

Grootte kuip

Nelumbo White Crrane
Nelumbo White Crrane

Deze keuze is gemakkelijker, ofwel kiest u de lotus op basis van de kuip waarop u hopeloos verliefd werd ofwel kiest u de kuip op basis van de lotus.  Zo simpel is het, alhoewel.  Het is namelijk zo dat een kleine lotus groter zijn natuurlijk nooit kwaad kan, ze zal alleen niet klein blijven… Een grotere lotus klein inplanten, zorgt ervoor dat ze minder mooi zal kunnen uitgroeien en dat je haar elk jaar zal moeten verplanten.  De volgende richtlijnen zijn er dan ook om de lotus 2 à 3 jaar te kunnen laten staan in haar kuip.

Tea-cup lotus: tot 30 cm diameter
Bowl lotus: 30 tot 40 cm diameter
Kleine lotus: 35 tot 50 cm diameter
Middelgrote lotus: 35 tot 75 cm diameter
Grote lotus: 50 tot 120 cm diameter

Vijveraarde

Inplanten Nelumbo Tuber
Inplanten Nelumbo Tuber

De volgende stap is het gebruiken van een kwalitatieve vijveraarde, die u ook bij ons kan aankopen. Het belangrijkste is dat u kiest voor een voldoende zware vijvergrond, het merk doet er natuurlijk niet toe. De aarde moet minimum 60% klei bevatten, een lichtere aarde voldoet écht niet voor lotus.
Om een mooi effect te hebben is het toch aan te raden om meststoffen toe te voegen.  In de natuur zijn er de afvalstoffen van vissen en dergelijke, maar als terrasplant ontbreekt dat vanzelfsprekend.  Wij zijn voorstander van osmocote, maar er bestaan ook pondtabs, groeibollen,…
Ten laatste heeft u water nodig, dit mag leidingwater, regenwater of zelfs indien mogelijk (putwater) zijn.

Hoe inplanten

Als u al het correcte materiaal heeft, dan kan u nu beginnen met het inplanten van de ontvangen tuber.
Er zijn heel wat foute manieren om een lotus in te planten, maar er zijn ook heel wat goede methodes.  Wij geven u dan ook enkel onze werkwijze mee, veel van onze collega’s doen het op een ander even succesvolle manier.

Inplanten tuber
Inplanten tuber

Nadat we onze kuip hebben gekozen, weten we ook hoeveel aarde we nodig zullen hebben.  Per 10 liter aarde, voegen we  2 liter water toe.  We kneden deze mengeling zodat het een stevige brij wordt die goed aan onze handen blijft kleven. Zo weten we zeker dat de aarde niet zal wegspoelen en de tuber niet zal gaan drijven.

Meestal doen we zo’n 20 cm aarde in de kuip en planten we daarin de tuber, de kuip moet steeds aangevuld kunnen worden met zo’n 10 à 15 cm water.  Dit bepaalt natuurlijk hoe diep u de lotus kan planten.  Het inplanten van de wortelstok kan u door een kuil te maken (zo’n 5 cm diep) in de aarde (vochtige brij) in de vorm van de tuber.  Zo kan u de tuber voorzichtig in het kuiltje leggen met de groeitippen natuurlijk naar boven en de tuber zachtjes toedekken met aarde. U kan dit alles even laten staan (1 uurtje uit de zon) en daarna met een gieter het water toevoegen.  Het is zeer belangrijk dat de lotus nu op een warme en zonnige plaats wordt geplaatst zodat ze aan haar groei kan beginnen.  Wees extra voorzichtig met de groeitippen, wanneer deze breken zal de tuber het niet halen.

Lotus verzorgen

Tuber

Eerste drijfbladeren
Eerste drijfbladeren

U heeft het gedurfd en kocht een tuber, natuurlijk heeft u deze dame op één van de vele correcte manieren ingeplant. U zal al vrij snel merken, als alles goed is gedaan, dat de lotus blaadjes aanmaakt.  De allereerste bladeren zullen op het wateroppervlak gaan drijven, zo moet het ook.  Het is niet nodig om deze vast te binden aan stokjes zodat ze recht zouden staan.  De eerste bladeren zijn sowieso drijfbladeren.  Wanneer de lotus voldoende drijfbladeren heeft aangemaakt is de volgende stap de mooie, rechtopstaande bladeren.  Van zodra u deze ziet, mag u voor de eerste keer meststof toevoegen.  Hoeveel, is natuurlijk afhankelijk van de soort die u gebruikt.  Voor onze meststoffen nemen wij 1 kegel per 10 liter water.
Heel belangrijk is om deze kegels niet te dicht tegen de wortelstok te plaatsen, minimum op 3 cm ervandaan.  U moet ook voorzichtig zijn, het beste is om met de vinger een kuiltje te maken waar je de kegel wil plaatsen.  Zo voel je onmiddellijk of er geen wortstelstok zit.  Meestal herhalen we dit nog 1 à 2 keer tijdens het seizoen, tot aan september.
Lotus staat het beste op een zonnige plaats, uit de wind en natuurlijk moet er steeds voldoende water in de kuip staan.

Plant

Heeft u een plant gekocht, dan is het belangrijk dat u eerst navraagt wanneer ze voor de laatste keer bemest werd.  Zodat u niet te snel bijgeeft en zo de wortel verbrand of te laat bent en de plant niet genoeg voedsel heeft om mooi uit te groeien.

Lotus overwinteren

We hebben reeds een apart topic gemaakt over het overwinteren van lotus en raden u dan ook aan om dit er even op na te lezen.

Informatie

Lotus
Lotus

Natuurlijk is er nog veel meer bij te leren over deze prachtige planten. Wilt u graag helemaal voorbereid zijn op de komst van uw nieuwste aanwinst, dan kunnen we u zeker en vast het boek Lotus: Les connaître et les réussir sous nos climats aanraden.