Lotus: verzorgen


Ondertussen heeft u reeds uw lotus gekozen, gekocht, geplant en wil u nu natuurlijk graag weten hoe het verder moet.  Dat vertellen we u dan ook graag hieronder.

Lotus verzorgen

Tuber

Eerste drijfbladeren
Eerste drijfbladeren

U heeft het gedurfd en kocht een tuber, natuurlijk heeft u deze dame op één van de vele correcte manieren ingeplant. U zal al vrij snel merken, als alles goed is gedaan, dat de lotus blaadjes aanmaakt.  De allereerste bladeren zullen op het wateroppervlak gaan drijven, zo moet het ook.  Het is niet nodig om deze vast te binden aan stokjes zodat ze recht zouden staan.  De eerste bladeren zijn sowieso drijfbladeren.   Op de foto hiernaast ziet u dan ook enkele van deze drijfbladeren.  Zoals u ziet, groeien deze eerst lichtjes omhoog, maar u zal merken dat ze later mooi op het wateroppervlak gaan rusten.  Wanneer de lotus voldoende drijfbladeren heeft aangemaakt is de volgende stap de mooie, rechtopstaande bladeren.  Van zodra u deze ziet, mag u voor de eerste keer meststof toevoegen.  Hoeveel, is natuurlijk afhankelijk van de soort die u gebruikt.  Voor onze meststoffen nemen wij 1 kegel per 10 liter.
Heel belangrijk is om deze kegels niet te dicht tegen de wortelstok te plaatsen, minimum op 3 cm ervandaan.  U moet ook voorzichtig zijn, het beste is om met de vinger een kuiltje te maken waar je de kegel wil plaatsen.  Zo voel je onmiddellijk of er geen wortstelstok zit.  Meestal herhalen we dit nog 1 à 2 keer tijdens het seizoen, tot aan augustus.
Lotus staat het beste op een zonnige plaats, uit de wind en natuurlijk moet er steeds voldoende water in de kuip staan. Zorg er dus zeker voor dat het water niet volledig kan verdampen.

Plant

Heeft u een plant gekocht, dan is het belangrijk dat u eerst navraagt wanneer ze voor de laatste keer bemest werd.  Zodat u niet te snel bijgeeft, want dan kan de wortel eventueel verbranden.  Ook te laat is natuurlijk niet goed, want dan heeft de plant niet genoeg voedsel om mooi uit te groeien.

U mag bladeren en bloemen afknippen boven het wateroppervlak indien u wenst, maar het is nergens voor nodig.  Wij doen dit pas in februari of maart, wanneer we terug aan het nieuwe seizoen beginnen.

Informatie

Lotus
Lotus

Natuurlijk is er nog veel meer bij te leren over deze prachtige planten. Wilt u graag helemaal voorbereid zijn op de komst van uw nieuwste aanwinst, dan kunnen we u zeker en vast het boek Lotus: Les connaître et les réussir sous nos climats aanraden.