Lotus: inplanten


Zoals u zal zien is de aankoop van lotus vooral veel keuzes maken. Daarom geven we hierbij graag wat meer informatie, hetgeen hopelijk de keuze wat gemakkelijker zal maken voor u.

Lotus planten

Dit is natuurlijk het échte werk en zeer belangrijk om ook een goede keuze te kunnen maken. Het is natuurlijk mogelijk om lotus in een vijver te plaatsen, gezien dit hier in België niet altijd het gewenste effect heeft, raden we u aan om lotus eerder als een terrasplant te zien.

Soort kuip

Keuzes, hier zijn we weer.  Het kiezen van een geschikte kuip is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de lotus.  De keuze is natuurlijk afhankelijk van een persoonlijke smaak.  Er zijn wel enkele vereisten die voor elke variëteit gelden.  Deze zijn: vorstvrij en stevig, gesloten, waterbestendig en rond.  We geven hieronder een beetje extra uitleg over deze eisen.

Speciekuip 65L
Speciekuip 65L

Stevig, zorgt ervoor dat je de lotus kan verplaatsen indien nodig.  Wanneer het te warm zou zijn, de lotus teveel in de wind zou staan of wanneer je ze in de winter wenst binnen te plaatsen.
Vorstvrij, altijd handig wanneer het toch eens wat sneller dan verwacht zou vriezen of wanneer je al vol enthousiasme de lotus hebt buiten geplaatst en er nog een typische Belgische winterprik volgt.
Gesloten en rond, zorgt ervoor dat de tuber (wortelstok) kan groeien zonder hindernissen.  Wanneer de kuip niet gesloten zou zijn, zoals bijvoorbeeld bij vijvermandjes, kan de wortel door de gaatjes groeien.  Dit is een probleem tijdens de winter, de nieuwe wortel zit dan natuurlijk niet meer in de aarde en zowel de kans op bevriezen en/of afbreken is te groot. De kuip moet tevens rond zijn want de tubers moeten mooi rond kunnen groeien, neen natuurlijk is dat in de natuur ook zo niet.  Maar in de natuur staan planten veel groter en is er niet onmiddellijk een einde aan hun habitat.  Bij een vierkante kuip, zal de tuber naar de hoek toegroeien en automatisch naar boven gaan, waardoor we weer met hetzelfde probleem zitten.  De tuber komt uit de aarde en kan bevriezen of afbreken.

Dus elke mooie waterdichte ronde kuip is in principe goed. We willen hierbij toch twee voetnoten maken. Ten eerste zijn metalen kuipen minder interessant omwille van hun warmtegeleiding. Daarnaast kunnen ze in de vijver ook de kwaliteit van het water veranderen. We merken ook dat slecht gereinigde vaten, zoals wijnvaten ook een slechte invloed kunnen hebben op de waterkwaliteit en dus de groei van de planten.

Grootte kuip

Nelumbo White Crrane
Nelumbo White Crrane

Deze keuze is gemakkelijker, ofwel kiest u de lotus op basis van de kuip waarop u hopeloos verliefd werd ofwel kiest u de kuip op basis van de lotus.  Zo simpel is het, alhoewel.  Het is namelijk zo dat een kleine lotus groter zetten natuurlijk nooit kwaad kan, ze zal alleen niet klein blijven… Een grotere lotus klein inplanten, zorgt ervoor dat ze minder mooi zal kunnen uitgroeien en dat je haar elk jaar zal moeten verplanten.  De volgende richtlijnen zijn er dan ook om de lotus 2 à 3 jaar te kunnen laten staan in haar kuip. U kan bij ons verschillende maten kuipen kopen, die natuurlijk voldoen 🙂 We hebben het dan vooral over de 30L, 65L, 150L en 275.

Tea-cup lotus: tot 30 cm diameter
Bowl lotus: 30 tot 40 cm diameter
Kleine lotus: 35 tot 50 cm diameter
Middelgrote lotus: 35 tot 75 cm diameter
Grote lotus: 50 tot 120 cm diameter

Vijveraarde

Inplanten Nelumbo Tuber
Inplanten Nelumbo Tuber

De volgende stap is het gebruiken van een kwalitatieve vijveraarde, die u ook bij ons kan aankopen. Het belangrijkste is dat u kiest voor een voldoende zware vijvergrond, het merk doet er natuurlijk niet toe. De aarde moet minimum 60% klei bevatten, een lichtere aarde voldoet écht niet voor lotus.
Om een mooi effect te hebben is het toch aan te raden om meststoffen toe te voegen.  In de natuur zijn er de afvalstoffen van vissen en dergelijke, maar als terrasplant ontbreekt dat vanzelfsprekend.  Wij zijn voorstander van osmocote, maar er bestaan ook pondtabs, groeibollen,…
Ten laatste heeft u water nodig, dit mag leidingwater, regenwater of zelfs indien mogelijk (putwater) zijn. Een lotus doet daar helemaal niet moeilijk over, dus waarom zouden wij dat dan wel doen.

Wanneer inplanten

Lotus worden meestal in februari of maart geoogst. Dus inplanten gebeurd dan ook in maart of april. Dat klinkt logisch toch. Wil je de lotus onmiddellijk buiten plaatsen, dan raden we aan om dit te doen van zodra de nachten 10°C halen.

Waar inplanten

Het zal u niet verbazen dat lotus het graag warm heeft. Plaats haar dan ook op een plaats met zo’n 5-tal uren zon en weg van de sterke wind en weg van de koi’s, watervallen, … natuurlijk.

Hoe inplanten

Als u al het correcte materiaal heeft, dan kan u nu beginnen met het inplanten van de ontvangen tuber.
Er zijn heel wat foute manieren om een lotus in te planten, maar er zijn ook heel wat goede methodes.  Wij geven u dan ook enkel onze werkwijze mee, veel van onze collega’s doen het op een ander even succesvolle manier.

Inplanten tuber
Inplanten tuber

Nadat we onze kuip hebben gekozen, weten we ook hoeveel aarde we nodig zullen hebben.  Per 10 liter aarde, voegen we  2 liter water toe.  We kneden deze mengeling zodat het een stevige brij wordt die goed aan onze handen blijft kleven. Zo weten we zeker dat de aarde niet zal wegspoelen en de tuber niet zal gaan drijven. Je kan altijd even testen op de kids of de aarde voldoende kleverig is 🙂

Meestal doen we zo’n 20 cm aarde in de kuip en planten we daarin de tuber, de kuip moet steeds aangevuld kunnen worden met zo’n 10 à 15 cm water.  Dit bepaalt natuurlijk hoe diep u de lotus kan planten.  Het inplanten van de wortelstok kan u door een kuil te maken (zo’n 5 cm diep) in de aarde (vochtige brij) in de vorm van de tuber.  Zo kan u de tuber voorzichtig in het kuiltje leggen met de groeitippen natuurlijk naar boven en de tuber zachtjes toedekken met aarde. U kan dit alles even laten staan (1 uurtje uit de zon) en daarna met een gieter het water toevoegen.  Het is zeer belangrijk dat de lotus nu op een warme en zonnige plaats wordt geplaatst zodat ze aan haar groei kan beginnen.  Wees extra voorzichtig met de groeitippen, wanneer deze breken zal de tuber het niet halen.

Informatie

Lotus
Lotus

Natuurlijk is er nog veel meer bij te leren over deze prachtige planten. Wilt u graag helemaal voorbereid zijn op de komst van uw nieuwste aanwinst, dan kunnen we u zeker en vast het boek Lotus: Les connaître et les réussir sous nos climats aanraden.