The sacred lotus


We krijgen de vraag zo vaak. We willen graag de échte heilige lotus kopen, we willen graag de échte Indische lotus,… dat zou dan de Nelumbo nucifera zijn. Maar dan zien we veelal de teleurstelling. Neen hoor, de échte moet wit zijn… niet dus. We geven graag wat meer uitleg over de lotus zodat u begrijpt wat we hiermee bedoelen.

Er bestaan eigenlijk maar 2 species bij lotus, de Nelumbo nucifera en de Nelumbo lutea. De eerste wordt ook wel Indische, Heilige of Aziatische lotus genoemd. De tweede dan weer de gele of Amerikaanse lotus.


Nelumbo nucifera

Nelumbo nucifera

We gaan wat dieper in op deze species. De Nelumbo nucifera wordt ook Aziatisch genoemd omdat ze inheems is in Azië, maar we vergeten het soms, ook in Oceanië.
Ze wordt ten tweede ook als Heilig aanzien, dat heeft dan natuurlijk meer met godsdienst te maken en in dit geval meer bepaald met buddhisme.
De meeste hybriden komen voort uit de nucifera en het is dan ook de populairste van de twee. Maar, de zuivere nucifera is roze en dus niet wit, zoals de meeste klanten wel zouden willen.
Er zijn van deze species natuurlijke hybriden in de natuur te vinden, zoals de Nelumbo nucifera var. Komarovii uit Rusland.
Hiernaast een foto van de Aziatische lotus in haar natuurlijke habitat.
In Azië is de lotus zoveel meer dan een inheemse plant. Ze wordt ook als sierplant gehouden, als snijbloem, voor voedsel en natuurlijk ook voor allerlei rituelen.

Nelumbo lutea

Nelumbo lutea

Wat kunnen we vertellen over deze lotus. Ze wordt soms de gele lotus genoemd omdat ze lichtgeel is natuurlijk. Amerikaanse lotus omdat ze inheems is in Noord- en Zuid-Amerika.
Hiernaast dan ook een foto van de Nelumbo lutea in Florida, Verenigde Staten van Amerika.
Wat ons opviel was dat de lutea zo diep groeide, dat de bladeren niet hoog uit het water kwamen zoals we hier wel gewoon zijn.