Powell Gardens


De tweede tuin op het programma van ons IWGS symposium in Kansas, was deze Powell Gardens, deze tuin ligt in de naburige staat Missouri.

Powell Gardens, geschiedenis

Albizia julibrissin var. rosea 'E.H. Wilson' @ Powell Gardens
Perzische slaapboom @ Powell Gardens

De geschiedenis van deze enorme tuin, begon in 1948 toen George E. Powell Sr. het domein kocht waarop de tuinen nu gevestigd zijn. Later, in 1969  zou hij het 640 are grootte domein uitlenen aan de Boy Scouts of America, die er hun kamp hielden tot in 1984. Toen werd het Powell Center opgericht, samen met de University of Missouri’s School of Agriculture. In 1988 al, werden de officiële banden met de Universiteit van Missouri beëindigd en werd Powell Gardens Inc, een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht. De raad van bestuur telt zo’n 19 leden, waarvan verschillende Powell familieleden.  Er is ook de organisatie The Friends of Powell Gardens, die zo’n 5000 leden telt.  Geen kleine tuin dus, noch in are noch in leden.

Powell Gardens, bezienswaardigheden

Vlinder @ Powell Gardens
Vlinder @ Powell Gardens

Dit is zo’n groot domein dat er veel meer te zien is dan alleen waterlelies natuurlijk, we raden iedereen die geïnteresseerd is in bomen, struiken, kruiden,… deze tuin dan ook aan.
Toen wij er waren werd de tuin opgefleurd door lego-sculpturen, altijd mooi, indien ze aangepast zijn aan de omgeving tenminste en dat was hier duidelijk het geval. Een vlinder op een bloem, een specht op een boom, … Daarnaast is er ook een avonturenpark voor de kinderen, een kruidtuin voor groot en klein en een uitkijkpost om het domein te overzien. Ten slotte heeft men ook een mooie collectie aan vlinders.

Powell Gardens, waterlelies

Mangkala Ubol @ Powell Gardens
Mangkala Ubol @ Powell Gardens

Wij gingen natuurlijk voor de waterlelies en dat wisten ze daar duidelijk al.  De waterlelies zagen er niet alleen piekfijn uit, het waren dan ook nog eens vrij recente soorten.  Niet zo gebruikelijk voor dergelijke tuinen, blijkbaar had de host voor het symposium geholpen met het aanplanten van de waterlelies en dat was er aan te zien.  Ze hebben natuurlijk hoe dan ook de vijvers en mogelijkheden om er iets moois van te maken. De infinity pool alleen al is adembenemend mooi, het is een gekend concept vooral bij zwembaden, maar ook bij vijvers mist het zijn doel niet.

Powell Gardens, Craig Presnell

Nymphaea Avalanche @ Powell Gardens
Nymphaea Avalanche @ Powell Gardens

Ter ere van ons symposium kregen wij nog een extraatje, Craig Presnell kwam namelijk nog even over zijn variëteiten spreken. Hij heeft een hele typische stijl en zijn waterlelies zijn dan ook heel gemakkelijk te herkennen.  Denk maar aan Avalanche, Foxfire, Pink Flamingo,…

Er waren dus winterharde waterlelies en tropische, er waren ook Victoria’s en zelfs al de laatste nieuwe ISG’s van bijvoorbeeld Mike Giles. Zelfs de nachtbloeiers stonden er netjes bij. Een absolute aanrader deze tuin. We vernamen dat onze vrienden van Water’s Edge ook instaan voor de waterplanten en dus waterlelies en lotussen, niet verwonderlijk!