De tuinen van Monet


Het stond al even op de agenda, in 2013 was het zover.  De allereerste stop in onze trip Frankrijk-Italië zou de tuinen en het huis van Monet worden. Tickets al gekocht en helemaal gepakt en gezakt, bleek het vliegtuig van onze compagnon vertraging te hebben.  Net genoeg, om Monet van de lijst te moeten schrappen. Spijtig, maar weinig aan te doen natuurlijk.

De tuinen van Monet, de bloemen

De Monet tuinen - Giverny - Frankrijk
De Monet tuinen – Giverny – Frankrijk

In 2015 waagden we een tweede poging, samen met ons twee kleine kunstenaars gingen we op bezoek bij deze grote mijnheer.  We gingen naar Giverny begin september, op een echte Franse regenachtige dag.
Zodra je Giverny nadert, krijg je al het gevoel dat je een schilderij binnenwandelt.  Heel het stadje lijkt één schilderachtig Franse, bloemrijke droom.  Dat hebben we natuurlijk graag.
We hadden zelfs het geluk dat ze ons twee jaar oude tickets nog aanvaarden en zo moesten we helemaal niet in de rij blijven staan.  Op naar de tuinen.  Een prachtige tuin is dat, zalig om in te wandelen en september is ook een heel goede maand, de bloemen stonden prachtig!

De tuinen van Monet, de brug

De tuinen van Monet
De tuinen van Monet

We kwamen natuurlijk voor de brug (onze kleine kunstenaars toch ) en de daarbijbehorende vijvers, (de echtgenoot toch) maar nog meer voor de waterlelies (ik toch). Eerst nog even onder de grond wandelen, blijkbaar zijn de vijvers de andere kant van de weg.  Even wandelen en je komt bij de vijver aan en ik had gedacht dat het misschien wat zou tegenvallen.  Maar het is echt wel de vijver, zoals op de schilderijen, een prachtige treurwilg, die brug, wow en ja de waterlelies natuurlijk.

De tuinen van Monet, de waterplanten

De tuinen van Monet
De tuinen van Monet

Dus nu even wat meer over de waterlelies, ze zijn mooi verzorgd, beter dan in sommige botanische tuinen.  Het is natuurlijk het paradepaardje van Giverny, heel die vijver, en dat hebben ze goed begrepen daar. Wij kunnen daar alleen maar blij om zijn.  Wat mij nog blijer maakte, is dat ze ook de echte oude variëteiten hebben behouden.  Eventjes was ik bang geweest dat ze zich hadden laten verleiden tot de nieuwe, meer flashy variëteiten, niet dus.

In 1894 bestelde Claude Monet verschillende soorten waterplanten, 5 lotus-variëteiten en 3 soorten Nymphaea nl. Nymphaea mexicana, Nymphaea Laydekeri Rosea en Nymphaea Sulphurea Grandiflora.
In 1904, ging hij meer voor de Amerikaanse waterlelies en bestelde hij bij Latour-Marliac: Nymphaea Atropurpurea, Nymphaea Arethusa, Nymphaea William Falconer en Nymphaea James Brydon. Een kenner zou deze dus moeten herkennen in zijn talrijke schilderijen en in de vijver.

Het huis van Monet

Het huis van Monet
Het huis van Monet

Het is tevens de moeite om nog even zijn huis binnen te wandelen, er staat een enorme collectie interessante boeken.  Natuurlijk zijn er ook enkele mooie schilderijen te zien,waaronder één van waterlelies.

We vinden een bezoek aan zijn huis en tuin meer dan de moeite waard, maak er gerust een omweg voor, je zal het je niet beklagen.