Marliac-Strawn-Geel-Rood


Een waterlelie wiens naam bijna gelijk is aan de naam van mijn echtgenoot, die moest ik hebben! 

Marliac-Strawn waterlelie

DSC_8683

Mijn allereerste exemplaar was onmiddellijk een pracht van een plant en de Nymphaea David heeft dan ook direct een plaatsje bij de groten gekregen.  Deze Nymphaea David werd gecreëerd in de Latour-Marliac Nurseries, niet meer door de master himself, maar in de periode dat Barbara en Ray Davies van Stapeley Water Gardens de zaak runden.  Ikzelf vind haar dan ook zo’n kruising van een oerdegelijke Marliac met een kleine toets Strawn, wat ook past in de tijdsgeest.  Ik heb 1993 als jaar aangegeven voor deze creatie, maar er is ook literatuur die beweert dat deze Nymphaea uit 1985 stamt.  Hoe dan ook weet ik tot op heden nog niet naar wie deze waterlelie werd genoemd, we zoeken het in elk geval  verder uit.

Van geel naar rood

DSC_4247

Deze veranderlijke waterlelie heeft een zeer apart roos-oranje kleur en wordt donkerder naarmate ze verouderd.  Ze past zich daarbij ook nog graag eens aan aan de zon.  Hoe harder de zon gaat schijnen, hoe intenser de kleur. Zo kan je in volle zomer een bijna rood exemplaar krijgen.
De krachtige kleur in combinatie met de geel-oranje meeldraden maakt van deze plant een zeer goede keuze voor iedereen die de ruimte heeft om deze plant tot haar volle recht te laten komen, want met haar Marliac rizoom heeft ze wel wat plaats nodig.
Ze start vroeg aan haar bloeiseizoen en wisselt de ene bloem af met de andere, een zeer goede bloeier dus hier in België met ons toch wel wisselvallig weertje.  De kopvormige bloemen blijven relatief klein met hun 10 cm.  Maar de massa aan bloemen maakt dit meer dan goed.

 Groen blad

DSC_4255

De bladeren zijn geen typische bladeren voor een oranje/veranderlijke waterlelie, ze zijn namelijk vrij groen met slechts enkele kleine stipjes. In tegenstelling tot de meeste gele, oranje, veranderlijke waterlelies met hun grote rood-bruine vlekken, strepen,… De onderzijde van de bladeren is mooi groen met wel een massa aan rood-bruine vlekjes, maar ja, die zie je natuurlijk meestal niet.  De bladeren zijn vrij groot, gemakkelijk zo’n 20 cm.  De randen zijn licht gegolfd, hetgeen toch altijd voor nog iets meer dynamiek zorgt.

Topper!

DSC_8510


Het is een mooie, robuuste plant die zoals de meeste Marliac’s duidelijk grotere bladeren dan bloemen heeft. De bloemkleur komt echter door de felgroene bladeren perfect tot haar recht. Het is absoluut een plant voor grotere vijvers.

Ja, ik ben bevooroordeeld dat weet ik, maar toch; sterk, mooi, de ene bloem na de andere. Dat is toch wat we allemaal willen!

Teler: Latour-Marliac Nurseries

Ouders: ongekend

Wortelstok: Marliac rizoom

Foto’s