Red Daniel


Een exclusieve waterlelie door Michael Duff uit 1998.

Waterlelie Red Daniel, unieke dame

DSC_4289 Waterlelie Red Daniel
Waterlelie Red Daniel

Er is maar weinig geweten over deze plant, haar ouders zijn ongekend en ook over de kweker vind je  niet al te veel terug
Ikzelf heb deze dame in mijn collectie sinds 2009, nog niet zo heel lang dus, maar lang genoeg om te weten dat ze er thuishoort.  We moeten direct toegeven dat het geen al te goede bloeier is, maar ze is zeker de enige in haar soort en dus zeker de moeite.

Waterlelie Red Daniel, dubbele dame

DSC_8968 Waterlelie Red Daniel
Waterlelie Red Daniel

De donkerroze, bijna rode bloemblaadjes zijn met veel, zo’n  50-tal.  Dat maakt dat de Nymphaea Red Daniel zo een beetje zweeft tussen de enkele en dubbele bloemen.  De bloemblaadjes zijn lancetvormig en worden bijna wit aan de tippen, een typische karaktertrek van de oersoorten van Joseph Bory Latour-Marliac.  We vermoeden dan ook dat één van de ouders bij Marliac is terug te vinden.  Deze mooie rode bloem wordt zo’n 18 cm groot, wat best wel groot is voor een winterharde waterlelie.

Waterlelie Red Daniel, grote dame

DSC_0103 Waterlelie Red Daniel
Waterlelie Red Daniel

De bladeren van de Nymphaea Red Daniel zijn ovaal en worden zo’n 24×18 cm groot, waardoor je een vrij mooi evenwicht hebt tussen bloem en blad.  Deze waterlelie heeft absoluut voldoende plaats nodig, dus zeker niet voor kleinere vijvers.  Plaats haar op zo’n 60 cm diepte, dan blijven de bladeren mooi op het wateroppervlak drijven en staat ze toch ook niet te diep, zodat ze voldoende knoppen kan vormen.

Teler: Michael Duff

Ouders: ongekend

Foto’s