Waterlelie Zores 2002


DSC_3193 Nymphaea Zores
Nymphaea Zores

In 2009 kocht ik mijn allereerste db-variëteit en direct ook mijn laatste…
Nu verwacht u waarschijnlijk een negatieve recensie over deze dame, maar niets is minder waar.  De nieuwe lichting waterlelie-kwekers zijn nogal beschermend over hun variëteiten, zo ook Dieter Bechthold.  Het is dus zeer moeilijk om aan db-variëteiten te komen.  Ikzelf heb er één, maar wat voor één!

DSC_3196 Nymphaea Zores
Nymphaea Zores

De Waterlelie Zores is de absolute lieveling van ons mama.  Ze kijkt uit naar elke nieuwe bloem en ondanks dat Dieter Bechthold zijn waterlelies gekend zijn om geen al te sterke bloeiers te zijn, kan deze er wel wat van.  Deze felroze waterlelie is een kruising tussen Nymphaea Wow en Nymphaea Potzblitz.  Potzblitz die op haar beurt een kruising was tussen Nymphaea Perry’s Fire Opal en Nymphaea Wow.  Dit om toch even haar achtergrond te kunnen schetsen.

DSC_3236 Nymphaea Zores
Nymphaea Zores

De bloemen van deze Duitse schone worden een pak groter dan haar ouders, tot zo’n 14 à  16 cm groot.  Ze hebben de prachtige felroze kleur die je terugvindt bij zowel de Perry’s Fire Opal als de Wow.  Echter is deze bloem meer schaalvormig, waardoor ze mooier openkomt dicht tegen het wateroppervlak aan.  De meeldraden van deze Nymphaea Zores zijn oranje-rood en dat is toch al vrij uitzonderlijk, maar daarnaast zijn ze ook wat langer dan bij de meeste waterlelies.  De bloem van de Waterlelie Zores blijft graag tot in de late uurtjes wakker.
De bladeren van deze waterlelie zijn ovaal, groen en worden zo’n 22 cm groot.  Het is een plant die je best niet te diep plaatst, ondanks dat het eigenlijk een grote waterlelie variëteit is.  Dat wil zeggen dat je wel wat wateroppervlakte  nodig hebt om deze waterlelie tot haar recht te laten komen.  Een diepte van 40-60 cm is perfect om zoveel mogelijk bloemen te verkrijgen en dat is toch wat we allemaal willen.

Teler: Dieter Bechthold
Ouders: N. Wow x N. Potzblitz
Foto’s