Michael Duff


We geven altijd graag wat extra informatie mee over de kweker van een waterlelie, omdat dit volgens ons, ook informatie geeft over de waterlelie zelf. Echter bij Michael Duff tastte ik nogal in het duister.

Michael Duff: Amerikaan of Nieuw-Zeelander?

Ik vond maar bitter weinig terug over deze mijnheer, maar wat ik wel wist, gaf ik u hier graag mee. Als herkomst van zijn variëteiten wordt steevast USA gezegd, doch leek het erop dat hijzelf een Nieuw-Zeelander was….  En ja, blijkbaar is hij wel degelijk afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

Strikjes met kikker-motief?

https://www.bergbows.com/news.html
Michael Duff ©Bergbows.com

Omdat ik natuurlijk regelmatig met andere kwekers praat en zij elkaar soms kennen, kwam ik toch wat meer te weten.
Andreas Protopapas vertelde me dat Michael Duff een bow-maker was. Ik begon al direct te fantaseren over kleurrijke strikjes met kikker en waterlelie-motief.

Strijkstokken

https://www.bergbows.com/cello.html
https://www.bergbows.com/cello.html

Ik leerde echter als snel dat het om een totale andere “bow” ging, maar daarom niet minder spectaculair.  Neen, het gaat ook niet over pijl en boog maar wel over de strijkstok.
Blijkbaar is Michael Duff dan ook heel gekend voor het maken van prachtige strijkstokken die gebruikt worden door de besten.
Mijn kennis van strijkstokken is nihil en ik geef hier dan ook graag de link naar zijn website mee indien je graag wat meer wil weten over deze fascinerende job.

https://www.bergbows.com/frogs.html
https://www.bergbows.com/frogs.html

Ik zat er toch ook niet zoveel naast met mijn kikkers, blijkbaar wordt het uiteinde van de strijkstok, een frog genoemd.  Hierbij ook weer een mooi staaltje vakmanschap.

Waterlelies

Red Daniel 1998 by Michael Duff
Red Daniel 1998 by Michael Duff

Ons is het natuurlijk vooral te doen om de waterlelies.

Hij heeft twee prijzen gewonnen in 1997 in de IWGS competitie. Het werd één voor de Beste kleine waterlelie met zijn Nymphaea Albina en eentje voor beste dwergwaterlelie met zijn Nymphaea Deva. Deze laatste zou als ouders tetragona hebben, een soort waar maar weinig mee wordt gekruist.  Maar kruisen met tetragona is de specialiteit van deze man.

Van geen enkele van zijn variëteiten zijn de ouders écht gekend, ofwel wil hij ze niet meegeven, ofwel zijn het eerder zaailingen en kan hij ze ons niet meedelen…time will tell.  We proberen de rest zo snel mogelijk aan te vullen, indien mogelijk.
Wat we tevens vernomen hebben is dat de Nymphaea Red Daniel niet echt van zijn hand zou zijn, maar dat hij deze van een vriend heeft gekregen.  Het is nochtans de enige van zijn variëteiten die we in onze collectie hebben. Het lijkt wel geloofwaardig want deze Nymphaea Red Daniel is helemaal anders dan de andere in zijn lijstje.

Zijn variëteiten zijn:

  1. Nymphaea Albina  1997 
  2. Nymphaea Angelique 1993
  3. Nymphaea Deva  1997
  4. Nymphaea Peace 1994
  5. Nymphaea Red Daniel  1998

Uitgelichte Afbeelding © Stringsmagazine (http://stringsmagazine.com/7-contemporary-makers-on-the-trade-today-how-it-relates-to-the-past-and-the-way-forward/)