Nymphaea Haunting Beauty 2006


Mike Giles, bracht een heleboel nieuwe waterlelies op de markt, hij verbaasde vooral met zijn ISG’s, maar ook zijn winterharde waterlelies mogen er zijn. We laten je dan ook graag kennis maken met zijn Nymphaea Haunting Beauty

Nymphaea Haunting Beauty: de bloem

Nymphaea Haunting Beauty 2006
Nymphaea Haunting Beauty 2006

De bloem van deze dame is stervormig, ze wordt zo’n 12 to 20 cm groot. Ze wordt omschreven als een opvallende bicolor.  Felroze buitenste bloemblaadjes worden gecombineerd met een lichtgele blos op de middelste bloemblaadjes en een donkergele kern met een lichtoranje basis.  Een hele omschrijving. De bloem staat gemakkelijk zo’n 5 tot 15 cm boven het wateorppervlak.  Het is een goede snijbloem met een citroen achtige geur.

Nymphaea Haunting Beauty: de plant

Nymphaea Haunting Beauty 2006
Nymphaea Haunting Beauty 2006

Het blad van de waterlelie is een vrij dik en vooral sterk blad.  De nieuwe bladeren zijn donkerrood en donkergroen, met sterke donkere vlekken.  Bij het ouder worden zal het blad bijna volledig groen worden.  Het blad wordt zo’n 20 tot 28 cm groot.  Het is een rond blad met gesloten sinus.  Af en toe zullen de randen rechtop staan.

De plant is geschikt voor middelgrote en grote vijvers en zou geschikt zijn om ook in de meer schaduwrijke zones te plaatsen.

De mening van Agua

Deze Nymphaea Haunting Beauty komt rechtstreeks van de kweker en wij zouden dan ook de correcte plant moeten hebben.  De plant is momenteel een heel goede groeier, spijtig genoeg vallen de bloemen een beetje tegen.  We weten dat het eerste jaar bloemen niet altijd mooi gevormd zijn en de kleur ook wel al eens tegenvalt.  Daarom ook dat we deze dame nog even in de collectie houden en hopelijk kunnen we volgend seizoen de plant beter beoordelen. Volgens Mike kan ze tussen de 15 en 240 cm diep geplant worden, maar daar zouden we ons toch niet aan wagen, wij gaan voor de meer bescheiden getallen 40-100 cm.