Garet Uemura


We weten maar weinig over deze Garet Uemura.  Het enige document dat we terugvinden komt van de website van de IWC.

Garet, Uemura, Betsy Sakata

Na de middelbare school, ging ik naar de Universiteit van Hawaii in Manoa, op het eiland Oahu, daar behaalde ik mijn bachelor in plantkunde.

BetsySakata

Toen ik op het eiland vertoefde, leerde ik via een gemeenschappelijke vriend, mevrouw Betsy Sakata kennen.Terwijl ik studeerde aan de Universiteit van Hawaii, leerde ze me waterlelies en lotussen groeien  en plaatsen in vijvers. Ik heb veel mooie herinneringen aan mijn weekends in die periode.  Weekends die ik doorbracht met het helpen van haar en haar echtgenoot en hun planten. Terwijl we in haar tuin, de lotussen en waterlelies verpotten, vertelde ze me de geschiedenis van elk van de planten. Hoe ze tot stand waren gekomen of hoe ze bij haar waren terechtgekomen.  Ze wou ook dat ik bij het zien van een blad, wist welke variëteit het was.  In het begin, dacht ik dat dat onmogelijk was, maar later begreep ik dat er veel karaktereigenschappen zijn die de bladeren van elkaar onderscheiden. De bladlobben, bladkleur, sinus, vorm,…
Tot op de dag van vandaag zie ik haar nog altijd als een tweede moeder.  Het was door haar dat ik geïntroduceerd werd bij IWGS en verschillende waterlelie mensen leerde kennen over de hele wereld.

Garet Uemura, Dr. Sleamlarp Wasuwat

Dr. Slearmlarp Wasuwat
Dr. Slearmlarp Wasuwat

Naast mevrouw Betsy Sakata zijn er nog verschillende mensen die een grote invloed hebben gehad op mijn leven, waterlelie – gerelateerd dan.  Ik denk al maar aan Dr. Slearmlarp Wasuwat en zijn dochter Primlarp uit Thailand, mevrouw Bubpa uit Thailand, mijnheer Yutaka Shiroyama, mijnheer Masaya Ueda van MizunoMori Aquatic Gardens in Japan en zijn medewerkers, mijnheer Kohichi Miyagawa uit Japan, mijnheer Mauro Bergamo uit Italië, mijnheer Craig Presnell uit Florida en natuurlijk Ken Landon uit Texas. Al deze mensen werken er hard aan om vijvers te promoten en waterlelie-variëteiten te behouden, zodat iedereen er kan van genieten.

Garet Uemura, Nang Kwak

Nang Kwak
Nang Kwak

Ik word veel gevraagd wat mijn favoriete waterlelie is.  Ik ben gek op the Nang Kwak (Indian Goddes) uit Thailand.  Deze werden door Dr. Slearmlarp Wasuwat in Thailand geïntroduceerd, vanuit India.  Nu zijn ze zeer populair in Thailand en mijn favoriete is Nang Kwak Buaburin.

Naast waterlelies, ben ik ook geïnteresseerd in waterlelie-achtigen, zoals de plomp (Nuphar).

Garet Uemura, Hilo High School

Het kweken van waterlelies is echter een hobby voor Garet Uemura.  Ik geef wetenschappen op de middelbare school Hilo High School en heb dus geen plannen om voltijds als waterleliekweker te beginnen werken.  Ik verkoop ook mijn waterlelies niet, omdat ik gewoon de tijd niet heb om ze in voldoende aantallen te produceren.  Ik hou ervan om ze gewoon weg te geven aan vrienden, een cadeautje voor degenen waarvan ik weet dat ze er goed zullen voor zorgen.

Dit werd een vrije vertaling uit het volgende artikel: http://www.internationalwaterlilycollection.com/Special%20Recognition/GaretBio.htm.   Dit is een artikel dat hij zelf geschreven heeft, wij kijken ook graag eens wat anderen van hem vinden.  Zo kwamen we op een website waar studenten hun leraar mogen beoordelen, spijtig toch dat dat niet bestond toen ik naar school ging 🙂
Anyway, hier een paar meningen van zijn studenten:

“Mr Garet Uemura is de beste leraar die ik ooit heb gehad…. hij is een beetje sarcastisch, maar geeft om zijn studenten.  Je mag blij zijn als je hem als leraar hebt”

“Fantastische leraar die echt de tijd neemt om alles uit te leggen aan degenen die het niet verstaan.  Ik wou dat andere leraars zo begaan waren.

We begrijpen al waarom Garet Uemura graag zijn job doet en blijkbaar zou het ook een groot gemis zijn voor de studenten.