Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot 1913


Een echte klassieker onder de waterlelies, deze Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot!

Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot: de bloem

DSC_1878
Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot 1913

De bloem van deze waterlelie is bal-of pioenvormig en heeft bloemen die tot 15 cm groot worden.  Soms is de ze wit, soms heeft ze een lichtroze schijn in de kern, soms is ze helemaal in  zachtroze gehuld.  Het zal waarschijnlijk afhangen van haar gemoedstoestand.  Haar schoonheid zit hem vooral in de grote hoeveelheid bloemblaadjes, waardoor deze waterlelie een mooie, volle bloem heeft. De bloemen zijn absoluut niet geschikt als snijbloem, ze horen écht wel bij hun moederplant te blijven.  Ze heeft wel een zeer aangename en zoete geur.

Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot: de plant

IMG20140622133322367
Nymphaea Gloire du Temple-sur-Lot 1913

De bladeren zijn zeer mooi groen en hebben die typische ronde Gloire du Temple-sur-Lot vorm die je bij veel van haar afstammelingen zal terugvinden.  Een blad wordt gemakkelijk 25 cm groot.

De plant heeft absoluut veel tijd en ruimte nodig, dat heeft natuurlijk wel wat te maken met haar odorata wortelstok.   Geef haar de ruimte van zo’n 2 à 3m2 als je wilt dat ze zich ten volle kan ontwikkelen.  Een diepte tussen de 60 en zelfs 120 cm kan een volwassen plant best wel aan.  Hoe dieper je ze plaatst natuurlijk hoe minder bloemen ze zal ontwikkelen.  Door het grote aantal bloemblaadjes is de bloem vrij zwaar en kost het dus ook veel energie om deze boven het wateroppervlak te krijgen.  Hou daar zeker rekening mee.

De mening van Agua

Deze waterlelie wordt aanzien als de meest perfecte waterlelie die Joseph Bory Latour-Marliac ooit heeft gemaakt. We kunnen ze alleen maar aanraden voor de waterlelie-liefhebber die tijd en ruimte genoeg heeft.  Het is geen enorme bloeier, maar elke bloem is natuurlijk wel een schoonheid.