Nymphaea Galatée 1909


Een uitzonderlijke blad- en bloemkleur deze roze Nymphaea Galatée.

Nymphaea Galatée: de bloem

DSC_3425
Nymphaea Galatée 1909

De eerste bloem van de Nymphaea Galatée is meestal wit. Hoe ouder de plant en de bloem, hoe meer kleur ze krijgt. Het is een vrij kleine bloem 10-12 cm groot. Ze is roos en komt zeer dicht tegen het wateroppervlak tot bloei. De bloem is eerst kopvormig daarna wordt ze schaalvormig.  Ze is geurloos en zeker niet geschikt als snijbloem, laat haar dus maar waar ze is, daar is ze op haar mooist.

Nymphaea Galatée: de plant

Nymphaea Galatée 1909
Nymphaea Galatée 1909

Het blad van deze waterlelie is opmerkelijk gevlekt. Het is een ovaal blad, met een groene ondertoon en bruin-rode vlekken. Hierdoor geeft deze dame al snel veel kleur aan je vijver.  Het blad wordt zo’n 12 à 15 cm groot.

Het is een fijne plant voor elke vijver.  Maar door haar beperkte bladspreiding, raden we haar toch vooral aan voor de kleinere vijvers.  Ze staat ook het beste niet al te diep, tussen de 15 en 40 cm is perfect.

De mening van Agua

Deze is er absoluut eentje voor de verzamelaars, de enige waterlelie met een dergelijke kleurencombinatie tussen bloem en blad.   Ze is uitermate geschikt voor kleine siervijvers of voor een tonnetje aan het terras. Het is een zeer mooie bloem en plant, maar het is spijtig genoeg absoluut geen weelderige bloeier.