Nymphaea Gloriosa 1896


Een échte stoeffer deze Nymphaea Gloriosa, maar ze mag wel wat stoefen van ons hoor.

De Nymphaea Gloriosa: de bloem

DSC_0233
Nymphaea Gloriosa 1896

De geparfumeerde, kopvormige en karmijnrode bloem van deze waterlelie is een streling voor het oog.  De buitenste bloemblaadjes zijn wit-roos en de bloemen worden 13 cm en nu wordt het nog beter, ze zijn zelden alleen.  Deze bloemen hebben een 30-tal bloemblaadjes en meestal 5 kelkblaadjes.  Je laat ze het beste bij de moederplant, want ondanks hun lichte, aangename geur zijn het geen goede snijbloemen. Trouwens, wanneer je ze op het water ziet zonnen, merk je onmiddellijk dat ze daar ook thuishoren.

De Nymphaea Gloriosa: de plant

Nymphaea Gloriosa 1896
Nymphaea Gloriosa 1896

De bladeren zijn brons-groen gekleurd en worden zo’n 20 à 25 cm groot. Ze zijn ovaal en meestal zullen de lobjes op nieuwe bladeren overlappen.

De plant is een goede groeier en bloeier en dat heeft ze natuurlijk aan haar Marliac wortelstok te danken.  Ze  heeft een spreiding van 150 cm in volle zon tot halfschaduw.  Je plant haar het beste in een diepte tussen de 30 en 60 cm.

De mening van Agua

De Nymphaea Gloriosa is natuurlijk weer zo’n oude Marliac waterlelie. Ze werd lang aanzien als de beste winterharde waterlelie.  Spijtig genoeg, werd ze geveld door wortelrot en ging ze verloren in veel kwekerijen over de hele wereld. Indien ze echter haar volle gang kan gaan, dan is ze moeilijk te evenaren, deze Nymphaea Gloriosa.  Zoals je kan zien op de foto hierboven, hier groeit ze in een tonnetje van slechts 65 liter en je telt maar liefst 5 bloemen tegelijkertijd.  Meer bewijs is er niet nodig zeker.