Nymphaea Fabiola 1908


De Nymphaea Fabiola is een zeer weelderige bloeier en één van de meest gekende waterlelies door Joseph Bory Latour-Marliac gecultiveerd.

Nymphaea Fabiola: de bloem

DSC_3213
Nymphaea Fabiola 1908

De bloem van deze Nymphaea Fabiola kan tot 20 cm groot worden volgens de boeken. Zelf lijkt het me dat 12 cm al groot genoeg is. Het is dan wel weer waar dat het een enorm goede bloeier is in onze streken.  De bloem is kopvormig lichtroze aan de buitenkant en vuilroze langs de binnenzijde. Deze bloemen hebben een zeer aangename geur, vooral opvallend bij nieuwe bloemen.  Toch laat je ze het beste bij de plant, het zijn geen goede snijbloemen en daarbij blijven ze graag allemaal samen bij de moederplant. De combinatie van de lichtgekleurde buitenblaadjes met de donker roze binnenste bloemblaadjes geeft de bloem een mooi zacht karakter.

Nymphaea Fabiola: de plant

Nymphaea Fabiola 1908
Nymphaea Fabiola 1908

Het blad is eerst bruinrood en wordt later mooi groen.  Het is een licht ovaal blad dat tot 25 à 30 cm groot kan worden. De sinus is meestal gesloten of zelfs overlappend.

De plant is zeer geliefd in Europa en Noord-Amerika, het is een échte klassieker en dat heeft ze natuurlijk te danken aan haar goede groei en bloei en Marliac wortelstok. De totale plant zal vrij snel 120 cm in beslag nemen. Je kan haar het beste planten op een diepte tussen de 40 en 70 cm diepte.

De mening van Agua

De Nymphaea Fabiola is een zeer geliefde plant zowel in Europa als in Noord-Amerika, als in Azië. Het is absoluut een goede bloeier en een vrij compacte plant die zowel in middelgrote vijvers als kleine siervijvers kan gehouden worden.  Spijtig genoeg worden er veel fout gelabelde planten onder deze naam verkocht.