De Euryale ferox in de wereld


We laten je graag meegenieten van de euryale ferox op de verschillende plaatsen waar wij hem zelf hebben mogen bewonderen. Deze plant wordt een beetje aanzien als de minder imposante variant van de Victoria’s.  Zelf zijn we nochtans grote fan van deze knapperd.

België

Ja hoor, deze plant is ook te bezichtigen in België

Plantentuin in Meise

DSC_3502
Plantentuin Meise

Nationale Plantentuin te Meise, juli 2012. Deze mooie, grote plant stond in de serre samen met de Victoria’s en heeft het daar duidelijk naar haar zin.  Geen bloemen op het moment dat wij er waren, maar die zullen er zeker wel komen. Ons artikel over de Plantentuin in Meise kan u hier lezen.

Agua vijvercentrum

Euryale ferox @ Agua
Euryale ferox @ Agua

Ja, ook wij hebben al eens een Euryale ferox in huis.  Dit doen we meer voor de fun en deze staat dan ook altijd enkel in onze serre in de kwekerij.  Af en toe halen we al eens eentje buiten ook.  Het zijn fantastische planten om vanuit zaad op te kweken, een aanrader voor elke liefhebber en veel gemakkelijker dan een Victoria natuurlijk.

Italië

Orto Botanico di Padova

DSC_9232
Orto botanico di Padova

De Euryale Ferox in de aller oudste botanische tuin, namelijk Orto botanici di Padova.  Een fijne tuin om te bezoeken, vooral door het historische karakter.  De Euryale ferox stond hier in elk geval ook zeer mooi.  Met bloemen en een vrij groot blad.  We zijn geweest in augustus 2013, het artikel hiervan kan u hier lezen.

Piantedacqua, Gianluca Bonomo

Euryale ferox @ Gianluca's
Euryale ferox @ Gianluca’s

Gianluca kloeg dat hij de Euryale ferox een beetje teveel vrijheid had gegeven.  Het resultaat was een halve bak vol met alleen maar ferox.  Wij begrijpen niet echt dat je daarover kan klagen, maar goed, die Italianen zijn dan ook rotverwend.
Ik denk wel dat dit de meest impressionante ferox was die ik ooit al had gezien, zeker buiten in de open lucht.  Het klein venijn overwinterd gewoon in de modderlaag en Gianluca zal dan ook eens serieus moeten snoeien, ouch.
Over onze vriend Gianluca hebben we natuurlijk ook iets geschreven, u leest het hier.

Duitsland

Stuttgart Zoo

DSC_3620
Suttgart Zoo

De Euryale ferox in de Stuttgart Zoo, Juli 2012.  Deze vijver is een voorbeeld voor ons. Een prachtige plant, meerdere bloemen en zeer grote bladeren.  Duitsland heeft hetzelfde klimaat als wij en de ferox doet het hier zeer goed buiten, weliswaar wordt de vijver verwarmd en is dat natuurlijk een koud kunstje voor een zoo.  Het artikel over Stuttgart Zoo kan u hier lezen.

Verenigde Staten van Amerika

Denver Botanic Garden

DSC_7555
Denver Botanic Garden

De Euryale ferox in de Denver Botanic Garden, Augustus 2014.  Geen bloemen te zien, niet zo veel groter dan degene die we zelf hebben.  Vreemd eigenlijk, want daar zou hij toch in zijn nopjes moeten zijn. Misschien werd hij maar vrij laat opgekweekt, het is natuurlijk maar één van de zovele planten die je daar kan bekijken.  En gezien het IWGS symposium er plaats had, heeft men zich waarschijnlijk vooral gefocust op de nieuwigheden. Ons artikel over deze overigens prachtige tuin kan u hier lezen.

Meer foto’s van deze dame.