Nymphaea Fire Crest 1930


De felroze Nymphaea Fire Crest staat graag hoog op haar steeltje te pronken.

Nymphaea Fire Crest: de bloem

DSC_5142
Nymphaea Fire Crest 1930

De bloem is kopvormig en mooi felroze. Ze wordt tot 15 cm groot en staat graag zo’n 5-tal cm boven de bladeren uit. Wanneer ze hoog op haar steeltje staat, zullen de kelkbladen en buitenste bloemblaadjes naar beneden hangen.  Ze is geurloos en spijtig genoeg niet geschikt als snijbloem. Ze heeft wel een zeer aparte vorm en kleur, deze dame. Ze heeft een 4-tal kelkbladen en een kleine 30-tal bloemblaadjes.  Dat maakt haar geen dubbele bloem, maar door haar extreme kopvorm ziet ze er toch wat dikker uit.

Nymphaea Fire Crest: de plant

Nymphaea Fire Crest 1930
Nymphaea Fire Crest 1930

Het blad van deze lelie is eerste roodbruin en wordt bij het ouder worden diepgroen.  Het is een rond blad met open sinus. Het wordt al snel zo’n 23 cm groot.
De plant heeft een bladspreiding tot 180 cm in volle zon. Je geeft haar het beste voldoende ruimte, zodat ze een mooie kolonie van wortelstokken kan vormen en zo een betere bloeier wordt. Plant haar op een diepte tussen de 40 en 70 cm voor een optimaal resultaat.

De mening van Agua

Deze waterlelie heeft een zeer mooie vorm en kleur.  Door haar odorata wortelstok echter heeft ze meer tijd en ruimte nodig om tot bloei te komen. Er is eigenlijk bijna niets geweten over deze waterlelie en we hebben dus ook geen idee wie de ouders zijn van deze dame. Ze is in elk geval geschikt voor middelgrote vijvers, deze Nymphaea Fire Crest.