Nymphaea Clyde Ikins 1996


Een zeer goede en geliefde waterlelie, deze Nymphaea Clyde Ikins.

Nymphaea Clyde Ikins: de bloem

DSC_8081
Nymphaea Clyde Ikins 1996

De bloem van deze Nymphaea Clyde Ikins is een opvallende dame.  Het is een prachtige dubbele bloem die tot 15 cm groot kan worden. De gele, crèmekleurige bloemen hebben een lichtroze basis en zijn kopvormig  Ze staan tot wel 15 cm boven het wateroppervlak.  Het zijn zeer goede snijbloemen met een aangename geur.

Nymphaea Clyde Ikins: de plant

Nymphaea Clyde Ikins 1996
Nymphaea Clyde Ikins 1996

Het blad is olijfgroen met lichte vlekken. Het ovale blad heeft een licht geopende sinus.  Het blad wordt zo’n 15 tot 20 cm groot.

De plant neemt tussen de 180 en 240 cm in beslag, dat heeft ze natuurlijk te danken aan haar Marliac wortelstok.  Ondanks haar grootte, plant je ze het beste niet al te diep.  Tussen de 20 en 60 cm is prima.  Deze plant is écht een topplant en een mooie ode aan de vriend van Dr. Robert Kirk Strawn.

De mening van Agua

Wij vinden ze in elk geval geslaagd, het is een mooie compacte plant maar met en relatief grote bloem.  Een bloem die dan ook nog eens heerlijk geurt en perfect als snijbloem kan gebruikt worden.  De Nymphaea Clyde Ikins bloeit ook vrij goed op schaduwrijke plaatsen en dat is altijd een groot voordeel voor een waterlelie, niet?