Viviparie


Levendbarende (viviparie) waterlelies, het klinkt een beetje raar, maar het bestaat. Je kan het zowat de zoogdieren onder de Nymphaea noemen.

Tropische levendbarende waterlelies: viviparie

DSC_3605
Nymphaea Tina @ Stuttgart Zoo

Het is een typisch verschijnsel bij verschillende tropische waterlelies.  Dit wil eigenlijk zeggen dat er nieuwe planten ontstaan op het blad van de moederplant.  Bij sommige variëteiten zal zelfs bijna elk blad een nieuwe plant voortbrengen, zoals bij de Nymphaea Tina. Meestal echter is het eerder uitzonderlijk.  Wat is nu het grote voordeel van deze manier van reproductie?  Wel, het komt een beetje hetzelfde neer als wanneer de plant zich zou vermenigvuldigen via de wortelstok.  Daarmee bedoelen we dat deze kleine plantjes, échte replica’s zijn van de moederplant, niet zoals bij zaadjes.  Het is natuurlijk ook veel gemakkelijker om dergelijke planten op te potten dan wanneer je eerst in de modder moet ploeteren om de nieuwe ogen van de wortelstok te verwijderen.  Het moet wel gezegd, dat niet alle plantjes het natuurlijk halen, er zijn er altijd een heleboel die uiteindelijk gewoon afsterven.
Het blad waarop de nieuwe plant groeit, zal natuurlijk gewoon afsterven en dan is het de bedoeling dat het nieuwe plantje natuurlijk zelf haar weg zoekt en zich terug vastwortelt in de modder.

Winterharde levendbarende waterelelies: viviparie

DSC_8240
Nymphaea Colorado @ Agua

Dit verschijnsel vindt niet alleen plaats bij tropische waterlelies, maar ook sommige winterharde kunnen er wat van.  Hoe gek ook, bij de winterharde waterlelies verloopt dit echter anders.   Bij deze waterlelies komt de nieuwe plant echter uit de bloem van de waterlelie en dus niet uit het blad. De Nymphaea Colonel A.J. Welch is een zeer gekende levendbarende (viviparie) waterlelie.  .  Andere zijn de Perry’s Viviparous Pink en zelf hebben we dit ook al waargenomen bij de Nymphaea Colorado.  Het is sowieso altijd leuk om gade te slaan.  Ook hier hetzelfde verhaal als bij de tropische, het grote voordeel van deze manier van voortplanting is dat de jonge planten perfecte kopies zijn van de moederplanten, hetgeen nooit het geval is bij zaadjes.