Nymphaea Charlene Strawn 1981


Eén van de beste snijbloemen ooit, deze Nymphaea Charlene Strawn. Dr. Robert Kirk Strawn heeft deze aangenaam geurende bloem naar zijn vrouw genoemd, wat een compliment is me dat!

Dit is een vrij nieuwe variëteit, die ons qua bloemvorm en geur doet denken aan de tropische waterlelies.

Nymphaea Charlene Strawn: de bloem

DSC_6903
Nymphaea Charlene Strawn 1981

De bloem van de Nymphaea Charlene Strawn wordt beschouwd als de best ruikende winterharde waterlelie en we kunnen dat alleen maar beamen. Ook als snijbloem doet ze het trouwens zeer goed, de ideale combinatie dus.
Deze prachtige, felgele en stervormige bloem met grote, felgele meeldraden wordt gemakkelijk 20 cm groot. Tevens staat ze graag zo’n 10 à 15 cm boven het wateroppervlak en je kan haar dus niet ongezien voorbij wandelen.

Nymphaea Charlene Strawn: de plant

Nymphaea Charlene Strawn 1981
Nymphaea Charlene Strawn 1981

Het blad is, zoals bij alle gele waterlelies, in het begin groen met rood-paarse vlekken. Als het blad ouder wordt, zullen de vlekken verminderen en het blad dus groener worden. Het ronde blad met open sinus wordt maar iets groter dan de bloem, zo’n 25 cm. Enige nadeel is dat door haar enorme bladvorming, de bloemen soms onder de bladeren weggedoken zitten.

Een mooie plant dus deze Nymphaea Charlene Strawn.  Ze kan geplant worden op een diepte tussen de 30 en de 100 cm diepte.  Ze neemt dan zo’n 90 tot wel 150 cm aan wateroppervlakte in beslag en is dus enkel voor de middelgrote en grote vijvers.  Met haar Marliac wortelstok is het een goede groeier die wat ruimte nodig heeft.

De mening van Agua

Wij zijn echt helemaal gek van deze waterlelie, ze is prachtig van vorm en kleur en daarbij nog eens die fantastische geur.  De bloemen van deze dame staan regelmatig in onze living te pronken.  Ze kan veel verschillende dieptes aan en wordt al snel een mooie volgroeide plant. Absoluut één van onze favoriete gele, winterharde waterlelies, deze Nymphaea Charlene Strawn.