Nymphaea Caroliniana Perfecta 1893


Verbeterde versie van de Caroliniana Rosea met een sterkere roze kleur, zo wordt ze tenminste omschreven. Zelf hebben we de Nymphaea Caroliniana Rosea niet in onze collectie en we kunnen dan ook niet vergelijken.

Nymphaea Caroliniana Perfecta: de bloem

DSC_4245
Nymphaea Caroliniana Perfecta 1893

Deze Nymphaea Caroliniana Perfecta is één van de eerste roze waterlelies ooit gekruist, alleen daarvoor al verdient ze een plaatsje in onze collectie. Deze waterlelie is het mooist wanneer ze met verschillende planten een kolonie kan vormen.

De bloem van deze zalmroze waterlelie heeft een geel hart een een zeer aangename geur, net zoals haar zusje de Caroliniana Nivea trouwens.  De bloem is stervormig en staat meestal enkele centimeters boven het wateroppervlak.  De bloem wordt gemakkelijk zo’n 13 à 15 cm groot.

Nymphaea Caroliniana Perfecta: de plant

Het blad is eerst bronskleurig en wordt later mooi groen.  Het bijna ronde blad heeft een open sinus. Het kan zo’n 25 cm groot worden.
De plant neemt een 120 tot 150 cm van de wateroppervlakte in beslag en wordt best op een diepte tussen de 40 en 60 cm geplant.  Ondanks de aangename geur is het wederom geen goede snijbloem.

De mening van Agua

Deze waterlelie is er ook eentje voor de verzamelaars, ondertussen zijn er tal van waterlelies die een opvallendere kleur en vorm hebben dan deze oeroude dame.  Ze is dus meer voor iemand die op zoek is naar een onopvallende, aangename middelgrote winterharde waterlelie.  Deze plant heeft tijd en ruimte nodig om haar potentieel te kunnen tonen en goed te gaan bloemen. Het is in elk geval wel een zeer sterke, degelijke waterlelie.