Nymphaea Burgundy Princess 1993


Kirk Strawn was een kweker die pas een waterlelie op de markt bracht, als hij vond dat het een volwaardige aanvulling op de lijst betrof. De Nymphaea “Burgundy Princess” uit 1993 is daar dan ook geen uitzondering op.

Nymphaea Burgundy Princess: de bloem

DSC_4272
Nymphaea Burgundy Princess 1993

De bloem van deze schoonheid is kopvormig en wordt zo’n 10 cm groot.  De dieprode kleur staat in mooi contrast met het goudgele hartje. Ondanks haar Marliac rizoom, heeft ze wat tijd en plaats nodig, maar één keer ze deze heeft gekregen, kan je constant van haar bloemenpracht genieten. De bloemen rusten op het wateroppervlak of komen wanneer ondiep geplant,  juist boven de bladeren uit piepen.

Nymphaea Burgundy Princess: de plant

Het blad van deze waterlelie is olijfgroen wanneer het boven water komt en wordt langzaamaan groen. Het  is een mooi rond blad en wordt niet al te groot, 12 cm is een normale grootte.

DSC_3872
Nymphaea Burgundy Princess 1993

De plant neemt zo’n 60 tot 120 cm wateroppervlakte in beslag mits je ze plant op een diepte tussen de 30 en 60 cm. . Gezien de mooie verhouding blad-bloem is dit een heel goede waterlelie voor kleinere en middelgrote vijvers. Ze zorgt tevens voor de ideale beschutting voor de vissen met haar massa’s aan kleine bladeren, zonder te overwoekeren. Opvallend is ook de felle, bijna rode kleur van de bladstengel. Als je een échte rode waterlelie wilt, dan kan je niet anders dan voor deze topper gaan.  De naam geeft ook weer dat Kirk Strawn zeer tevreden was over deze variëteit.

De mening van Agua

Het is absoluut één van de mooiste rode waterlelies op de markt. Ze heeft wel eventjes nodig om goed te beginnen bloemen, maar één keer ze is gesetteld, stopt ze niet meer.  Ze heeft een prachtige rode kleur die perfect in contrast staat met het effen groene blad.  Opvallend zijn de bijna rode bladstengels.  Ze is zeker geschikt voor kleine vijvers en zelfs voor een tonnetje op je terras.