Nymphaea candida 1822


Prachtige inheemse, maar zeldzame witte waterlelie.

Nymphaea candida: de bloem

DSC_3152
Nymphaea candida 1822

De bloem van deze dame is sneeuwwit en kan een doorsnede bereiken van 8 cm. De pioenvormige bloem telt tussen de 12 en 20 bloemblaadjes en een 4-tal kelkblaadjes die bijna even groen zijn als het blad. De bloemen openen zich in ‘s morgens vroeg en sluiten weer in de namiddag. Deze inheemse soort heeft een Marliac wortelstokje en is dus redelijk goed bloeiend.

Nymphaea candida: de plant

Nymphaea candida 1822
Nymphaea candida 1822

Het blad is langs de bovenzijde groen en naar de rand toe wordt het donkergroen. Het ovale blad kan een grootte bereiken van ongeveer 18 cm.

De plant neemt zo’n 75 à 90 cm wateroppervlakte in beslag. De bloemen zijn klein in verhouding tot het blad.  De plant blijf zeer compact en is dus ideaal voor kleinere vijvers.  Je kan ze het beste planten op een diepte tussen de 30 en de 60 cm.

Deze kleine Nymphaea candida is een inheemse waterlelie uit Noord-Europa en Noord-Azië

De mening van Agua

Ondanks dat ze eigenlijk inheems is in Noord-Europa is het helaas niet gemakkelijk om de juiste variëteit te pakken te krijgen.  We raden deze vooral aan voor mensen die op zoek zijn naar inheemse soorten, de recentere variëteiten zijn meestal bloemrijker dan deze. Ze wordt aangeraden voor kleine vijvers of terrasvijvers.