Nymphaea Awesome 2012


Het beste van twee werelden deze Nymphaea Awesome. Deze waterlelie heeft een wel heel unieke combinatie van bloemkleur en bloemvorm.
Het was niet zo evident om deze waterlelie aan onze collectie toe te voegen, we kennen ze al sinds 2012, maar het was pas in 2015 dat we ze eindelijk toegestuurd kregen.

Nymphaea Awesome

Nymphaea Awesome: de bloem

De bloem van deze dame is op zijn minst gezegd opvallend.  Het is ten eerste een vrij grote, dubbele bloem en ten tweede heeft ze niet de typische kleur die we gewend zijn van deze bloemvorm.  Met een dubbele bloem bedoelen we dat ze heel veel bloemblaadjes heeft, bijna 100, dit noemen we zelfs een multi-petal bloem.  
De kleur van dergelijke bloemen is meetal wit of roze, maar hier is het eerder een perzikachtige kleur. De kleur is donkerder in het centrum van de bloem en iets lichter naar de tippen toe.  De bloemblaadjes zijn soms licht gekreukeld zoals bij vele waterlelies met deze bloemvorm.  De bloem zont heel graag zachtjes op het water, dicht tegen het wateroppervlak aan en is spijtig genoeg niet geschikt als snijbloem. De bloem wordt gemakkelijk 15 cm groot.

Nymphaea Awesome: het blad

Het blad van deze waterlelie heeft meestal een felgroene ondertoon met roodbruine vlekken.  
In het begin van het seizoen zien we regelmatig een meer geel gekleurd blad met dezelfde rode vlekken, strepen bijna. Het is een rond blad met open sinus.  Het wordt gemakkelijk 25 cm groot.
 

Nymphaea Awesome

Nymphaea Awesome: de plant

Deze waterlelie heeft de 2de prijs gewonnen bij de winterharde waterlelies in 2013.  Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door IWGS.
De plant heeft tijd en ruimte nodig om zich ten volle te kunnen ontwikkelen.  Ze zal echter zonder problemen een oppervlakte van 100 cm in beslag nemen.

Onze mening

Ondertussen hebben we deze dame al een tijdje in onze collectie en we zijn enthousiast. Dit is een prachtige perzikkleurige variant van de oude getrouwe Nymphaea Blushing Bride.  Deze plant heeft even wat tijd nodig, maar is een hele goede groeier en een vrij goede bloeier ook, ondanks dat ze multi-petal is.
We zagen ze vroeger ook in Denver Botanic Gardens en ook daar sprong ze onmiddellijk in het oog. We kunnen dan ook alleen maar zeggen dat het een echte topper is, voorlopig enkel voor de échte liefhebbers, gezien de toch wel hoge prijs.