Denver Botanic Gardens


Dit jaar was het IWGS symposium in de Denver Botanic Gardens. Het was niet de eerste keer dat het daar plaatsvond, de vorig keer echter had een hagelstorm alle planten vernield net voor het symposium. Je kan je al inbeelden hoe zenuwachtig de crew en in het bijzonder Tamara Kilbane er wel bijliepen.

Denver Botanic Gardens & kunst

Nymphaea Steven Strawn
Nymphaea Steven Strawn

Botanische tuinen werken in de Verenigde Staten veel samen met kunstenaars, waarom niet, kunst in de tuin bestaat al jaren en wint alsmaar aan populariteit ook bij privé mensen.
Dit jaar werd de tuin verfraaid met kleurrijke glassculpturen van Dale Chihuly. Deze zorgden soms voor mooie reflecties, af en toe leek de setting meer op een schilderij dan op een vijver. Wijzelf hielden wel van dat bootje met die glasbollen, niet te abstract, perfect aangepast aan de omgeving.  Maar ook de sculptuur in de hoofdvijver konden we best wel smaken.  We vermoeden dat het toch wel stressen is die glassculpturen, zeker met dat hagel verleden van de Denver Botanic Gardens.

Denver Botanic Gardens & waterlelies

Nymphaea Colorado
Nymphaea Colorado

Botanische tuinen zijn zoveel meer dan waterlelies natuurlijk, maar gelukkig voor ons, nemen de nymphaeas toch een groot stuk van deze tuin in beslag. Wij waren in elk geval benieuwd, want in deze tuinen wordt al enkele jaren de IWGS competitie gehouden. Mooie en nieuwe waterlelies waren dus een zekerheid! Joepie!Nieuwe waterlelies zijn natuurlijk altijd het boeiendste, maar soms zijn de oude getrouwe ook de moeite waard.  Waar anders kan de Nymphaea Colorado zo mooi staan als in Denver?
Gezien de tuinen zoals gezegd al enkele jaren gebruikt werden voor de competitie, staan er natuurlijk ook pareltjes van de jaren ervoor, altijd mooi meegenomen.

Denver Botanic Gardens & competitie

Competition pool
Competition pool

Daarnaast was er natuurlijk de nieuwe competitie van IWGS 2014, samen met de deelnemers gingen we dan ook al snel op zoek naar de vijver waarin de prijsbeesten stonden. Je voelt dan al de zenuwachtigheid bij de deelnemers, hoe mooi zal mijn plant staan? Wat hebben de anderen ingestuurd, het lijkt wel een beetje op een sollicitatiegesprek.
Die vijver situeert zich in een nieuw deel van de tuin dat ze nog volledig aan het aanleggen zijn. Elke kweker heeft zo zijn kenmerken en je kan er dan ook al de waterlelies van bijvoorbeeld een Mike Giles of Tony Moore, FAN of Dr. Nopchai Chansilpa zo uithalen.

Denver Botanic Gardens & educatie

Pool
Pool

Indien u dacht dat dit plezierreisjes zijn, dan bent u natuurlijk helemaal fout, we zouden niet durven ! Wij gaan daar niet voor ons plezier naartoe, wij gaan daar om bij te leren, bijleren over wat we leuk vinden dat wel natuurlijk.
Zoals het op een symposium hoort, waren er natuurlijk ook lezingen, dit jaar konden we luisteren naar Tomasz Anisko die er zijn boek Victoria, The Seductress kwam voorstellen. Je kon ook je exemplaar laten tekenen, maar wij hadden al zo een exemplaar in huis.
Er waren natuurlijk nog andere lezingen, maar deze vonden plaats in het hotel en dus niet in de Denver Botanic Garden.

Denver Botanic Gardens & couveuse

Achter de schermen
Achter de schermen

Ten slotte, mochten we ook even achter de schermen, met een select groepje.  De Nymphaea rwanda gaan bekijken bijvoorbeeld, de kleine Victoria’s ook. Dit zijn zowat de couveuses van de botanische tuinen.  Daar waar alles wordt groot gebracht, gevoed en klaargestoomd voor de buitenwereld.  Daar waar niet iedereen zo maar even binnenloopt dus, maar wel een plaats waar heel veel te leren valt natuurlijk.