Nelumbo Mangala Pattum


De Nelumbo Mangala Pattum is onze enigste Thaise lotus in de collectie en we zijn er best wel fier op.

Nelumbo Mangala Pattum: de bloem

Nelumbo Mangala Pattum
Nelumbo Mangala Pattum

De bloem van deze lotus is chrystanthvormig en dus dubbel. We zullen het aantal bloemblaadjes nog eens moeten tellen één dezer.
De bloem is mooi roze-rood met witte strepen die nog opvallender worden de laatste bloeidag. Naar de kern toe zijn de bloemblaadjes sowieso crèmekleurig.
Het is een kleine, echte dwerg lotus, deze variëteiten worden eigenlijk “bowl lotus” genoemd.  Omdat ze zo klein zijn dat ze in een rijstkom zouden passen.
Ze heeft een 10-tal groene zaaddozen met zelfs roze vlekken, zeer decoratief dus en een gele zaadknop.

Nelumbo Mangala Pattum: de plant

Nelumbo Mangala Patum
Nelumbo Mangala Patum

Het blad van een lotus is wel altijd rond, het is meestal effen groen.  Het blad van deze dame wordt tussen de 12 en 20 cm groot.

De plant wordt zo’n 30-tal centimeter hoog.  Een perfecte bowl lotus dus.

Deze lotus komt natuurlijk uit Thailand, de naam had het al een beetje verraden.

De mening van Agua

Het is alweer een mooie creatie van Dr. Nopchai Chansilpa, maakt die man ooit iets dat niet de moeite waard is om aan te schaffen? Geen idee!  We zijn zelf niet echt fan van deze bloemvorm, maar deze bloem is net iets mooier dan de andere en dan nog eens een hele goede bloeier ook.  We hebben nog niet geprobeerd om haar nog kleiner te plaatsen, hoe kleiner je haar zou planten, hoe kleiner zij zou blijven, maar bloeien doet ze sowieso.

Een ideale lotus dus om op je terras te plaatsen of zelfs gewoon midden op de tafel, deze Nelumbo Mangala Pattum.

In principe zijn er twee mogelijkheden om lotussen te overwinteren in België. De eerste is om ze dieper in de vijver te plaatsen en ze in maart-april terug uit de vijver te halen om te verpotten.  De tweede is ze naar binnen halen op een vorstvrije en lichtrijke plaats.  Ook dan weer kan u in maart-april de plant verpotten. Bij deze echter blijft enkele de tweede optie over, ze neemt ook niet zoveel plaats in de winter, dus dat lijkt ons geen probleem.