Dr. Nopchai Chansilpa


Dr.Nopchai Chansilpa hebben we voor de eerste keer ontmoet in Qingdao, China in 2011. Het was een fijn weerzien in Duitsland vorig jaar en we kijken er al naar uit om hem in 2013 ook terug te zien, liefst in nog een ander land :-). Hij werd geboren in Bangkok op 25 augustus 1952. Al van kindsbeen af was hij gefascineerd door planten en  het was dan ook  zijn droom om later plantenkweker te  worden.   Doch zijn docent overtuigde hem om de studie planten patholoog aan te vatten en zo werd Nocphai, dokter Nopchai.

Dr. Nopchai Chansilpa, Studies

DSC_7382 Nymphaea Mangkal Ubol
Nymphaea Mangala Ubol

Dat Dr. Nopchai houdt van reizen werd al duidelijk in zijn studententijd. Als 24-jarige studeerde hij af aan de Araneta Universiteit in de Filipijnen, om 4 jaar later ook zijn masters te halen in de planten pathologie. Samen met zijn vrouw trok hij daarna naar Duitsland om op 35-jarige leeftijd zijn doctoraat te halen in Georg-August Universiteit in Göttingen.  In zijn studie ging de aandacht vooral naar plagen en ziektes bij aardappelplanten, …. maar dat is nooit zijn ware passie geweest. Van zodra zijn studie dan ook was afgerond ging hij zich terug bezighouden met het kweken en onderzoeken van planten.

Dr. Nopchai Chansilpa, erkenning in eigen land

Ondertussen is Dr. Nopchai Chansilpa een grote naam in zijn land en heeft hij meerdere mooie functies verworven: Niet alleen geeft hij les in de Rajamangala University, hij is er ook lid van de faculteit Agriculture & Natural Resources. Daarnaast is hij sinds 2000 voorzitter van het Thailand Network for Lotus & Waterlily Research & Development. En ten laatste, werd hij door de koningin gevraagd om in de naar haar genoemde botanische tuin, de collectie waterplanten op te starten en te onderhouden, behouden. Het gaat hier over de Queen Sirikit Botanic Gardens in Chiang Mai, een hele eer in Thailand.

Dr. Nopchai Chansilpa, collectie

DSC_1418 Nymphaea Wanvisa
Nymphaea Wanvisa

Hij heeft rondom zijn huis in Chonburi (ten zuiden van Bangkok, dicht bij de Zuid-Chinese Zee) honderden unieke planten uit Thailand, China en de rest van Azië staan die hij meestal zelf heeft verzameld.  Ook in de laboratoria van de Rajamangala University in Bangkok waar hij nu werkt, staat een prachtige collectie.  Het gaat hier zowel over orchideeën als over cactussen, insectenetende planten en natuurlijk waterplanten. De laatste 20 jaar gaat al zijn tijd en energie en waarschijnlijk een groot deel van zijn tuin naar waterlelies en lotus. Hij was de allereerste die winterharde waterlelies begon te kweken in het tropische klimaat van Thailand, een unicum.  En wij zijn er blij om want elke variëteit die ons landje bereikt is een lust voor het oog.

Dr. Nopchai Chansilpa, internationale erkenning

Zijn eerste internationale erkenning kwam er pas in 2004, toen hij de eerste prijs kreeg voor beste nieuwe winterharde waterlelie (IWGS) met de prachtige Mangala Ubol. Deze Nymphaea is volgens mij nog steeds één van de beste winterharde waterlelies ever made!
In 2010 ging hij nog een stapje verder en won voor de eerste keer in het 15-jarig bestaan van deze competitie, de eerste prijs van beste waterlelie (IWGS) met een winterharde waterlelie, de Nymphaea Wanvisa.
Ook in 2011 had hij weer prijs met een 2de plaats voor beste waterlelie (IWGS) met zijn Nymphaea Tuonta, een prachtige bi-color met Australische roots.
En in 2012 haalt hij de tweede plaats (WWALA) met zijn zeer mooie tropische Nymphaea Duangtasawan. Je kan wel zeggen dat hij de smaak te pakken heeft. Ik ben nu al benieuwd wat hij zal insturen voor 2013…

Dr. Nopchai Chansilpa, reizen

DSC_9573 Nymphaea Duangtasawan
Nymphaea Duangtasawan

Dr. Nopchai Chansilpa reist nog steeds de wereld rond op zoek naar kennis, op zoek naar ongekende planten. Jaarlijks gaat hij naar China om meer te weten te komen over de duizenden lotusvariëteiten die het land rijk is. Daar hebben mijn man en ik hem dan ook voor de eerst keer in het echt ontmoet. Hij is zeer geliefd in China, vooral door het perfectioneren van hun miniatuur lotus, een zeer gegeerde plant bij de Chinezen waar veel geld voor gegeven wordt. Ook Indië en Burma zijn zeer geliefde ontdekkingsreizen voor hem, maar hij komt ook al eens graag naar Europa of de Verenigde Staten om ook daar nieuwe planten te ontdekken. Zo zagen we hem vorig jaar terug in Duitsland, waar hij door zijn studie, nog steeds vlot zijn weg vindt.

Dr. Nopchai Chansilpa, toekomst

We gaan zeker nog veel van hem horen en zien en ruiken, hij  heeft al een paar prachtige variëteiten gecreëerd, echter komen er maar heel weinig van zijn creaties effectief op de markt hier in Europa.  Wat zo knap is, is dat hij zowel prachtige winterharde als tropische, als Australische, als ISG’s ontwikkelt.  Geen enkele soort is voor hem te min om mee te kruisen en dat siert hem.  Geniet mee van enkel, nog niet benoemde variëteiten van Dr. Nopchai Chansilpa.  We hebben het hier vooral over winterharde waterlelies op deze blog, maar deze schoonheden wou ik jullie toch niet onthouden, veel kijkgenot.

Dr. Nopchai Chansilpa, vriend

DSC_3584 Dr. Nocphai Chansilpa
Dr. Nocphai Chansilpa

Dr. Nopchai Chansilpa vindt het altijd fantastisch om zijn kennis te kunnen delen. Hij doet dit natuurlijk vooral via het lesgeven op de universiteit.  Maar even graag geeft hij lezingen op verschillende symposiums over de hele wereld.  En natuurlijk schrijft hij ook boeken.  Wij hebben hem nog maar twee maal ontmoet, maar hij is zo iemand waar je zo snel en gemakkelijk vriendschap mee sluit, dat we hem al als een échte waterlelievriend beschouwen.

Wij hebben ook de Nymphaea Rasmitara van hem, ook zo’n mooie plant trouwens.

Op de website van IWGS zie je ook de Nymphaea Mangala Ubol, Nymphaea Wanvisa, Nymphaea Tuonta, Nymphaea Chularat, Nymphaea Chanvit met al hun prijzen.Op de website van WWALA zie je de Nymphaea Duangtasawn met haar 2de plaats.
En hier zie je onze foto’s van zijn waterlelies.

Anecphya Hybrid
Anecphya Hybrid Unnamed © Nopchai Chansilpa
Nymphaea Mayaranee
Nymphaea Mayaranee © Nopchai Chansilpa
Nymphaea immutabilis X Nymphaea colorata
Nymphaea immutabilis X Nymphaea colorata © Nopchai Chansilpa
Nymphaea Julia Leu x Nymphaea colorata
Nymphaea Julia Leu x Nymphaea colorata © Nopchai Chansilpa