Nelumbo Chawan Basu


Er is maar weinig geweten over deze Aziatische lotus, de Nelumbo Chawan Basu.

Nelumbo Chawan Basu: de bloem

Nelumbo Chawan Basu
Nelumbo Chawan Basu

De bloem is overwegend ivoorkleurig met felroze nerven en randen.
De kern is lichtgroen, de zaadcapsules zijn felgeel, ook de meeldraden zijn felgeel.
Het is een kopvormige bloem die nooit volledig openbloeit.  Ze is enkelvoudig met zo’n 22-tal bloemblaadjes. Ze wordt zo’n 13 tot 23cm groot.
Ze heeft een lichte en aangename geur vooral opvallend tijdens de eerste bloeidag. Wanneer u lotus in een veranda of serre plaatst zal deze dan ook de eerste dag de ruimte vullen met een zoete geur.

Nelumbo Chawan Basu: de plant

Nelumbo Chawan Basu
Nelumbo Chawan Basu

Het blad van een lotus is wel altijd rond, het is meestal effen groen.  Het blad van deze dame wordt tussen de 35 en 43 cm groot.De plant wordt zo’n kleine meter hoog, hetgeen een normale hoogte is voor een kleine tot middelgrote lotus.
Over de herkomst van deze Nelumbo is maar heel weinig geweten, de naam zou verwijzen naar een rijstkom.
Kleine en middelgrote lotus worden vaak op terrassen geplaatst en je hebt dus niet steeds een vijver nodig om van deze mooie planten te kunnen genieten.

Er zijn meerdere mogelijkheden om deze planten te overwinteren. De eerste is om ze dieper in de vijver te plaatsen en ze in maart-april terug uit de vijver te halen om te verpotten.  De tweede is ze naar binnen halen op een vorstvrije en lichtrijke plaats.  Ook dan weer kan u in maart-april de plant verpotten. De derde is natuurlijk ze buiten overwinteren in haar eigen stek, dit draagt ook onze voorkeur weg.

De mening van Agua

We hebben deze lotus al heel lang in onze collectie.  Ze doet het vrij goed in België qua bloei en groei, maar is toch niet écht een topper.
Desondanks is deze lotus Chawan Basu één van de populairste lotussen bij ons in de kwekerij, elk jaar hebben we te weinig tubers om aan de vraag te voldoen.  Tijdig reserveren is dan ook de boodschap.