Lotus: overwinteren


De grootste bezorgdheid van elke lotus-houder in België is natuurlijk: “hoe moet ik de lotus overwinteren?”
Nochtans is het niet zo moeilijk, er zijn zelfs verschillende manieren en u kan dan ook hier zien welke het beste bij u past.  Eigenlijk zijn de enige vereisten dat de lotus vorstvrij en vochtig staat.
Aan beginners zeggen we steeds om ze in een tuinkamer of serre te bewaren, vorstvrij, vochtig en lichtrijk.  Bij lichtrijk krijg ik meestal een rare blik toegeworpen, want natuurlijk heeft de tuber op zich geen licht nodig in de winter. Maar met onze onvoorspelbare winters in België, merk ik dat veel klanten de planten te snel of te lang binnen plaatsen. Als lotussen te lang op een donkere plaats blijven staan, bent u eraan voor de moeite.

In de vijver

Oh, denkt u nu waarschijnlijk, ik kan ze gewoon laten staan.  Zo gemakkelijk is het spijtig genoeg niet.  Indien u zeker bent dat uw vijver niet volledig dichtvriest in de winter, kan u de lotus op de bodem laten zakken.  Hiervoor kan u best eerst de oude bladeren verwijderen.  Een nadeel van dit systeem is dat u de lotus terug uit de vijver moet halen in het begin van de lente, wanneer het water nog zeer koud is. Veel klanten kijken hier dan ook tegen op, met als gevolg dat de arme lotus veel te lang in het diepe koude water blijft en de tubers niet sterk genoeg worden voor een nieuwe start.
Wilt u toch voor deze optie gaan, dan raden we aan om de lotussen pas in november in de diepte te plaatsen en ze al begin maart naar boven te halen. En ze dan op een warmere, lichtrijke plaats te zetten zodat ze energie kunnen opdoen voor het nieuwe seizoen.

In de kelder, op de zolder, in de garage

Heel populair bij onze klanten, maar ook hier moet u toch weer opletten.  Ten eerste wordt er niet altijd aan gedacht om te controleren of er nog water in de pot is, want zelfs op een donkere, koele plaats zal water toch verdampen.  Ten tweede worden de planten soms te snel en te lang donker geplaatst, waardoor de tubers gaan rotten.  Ook hier dus weer pas in november binnenhalen en ten laatste eind februari terug in het licht brengen.

In de tuinkamer, in de serre

Lotus in serre

Voor beginners vinden wij dit de ideale oplossing.  Wilt u de plant nog snel binnenhalen voor u op reis vertrekt naar warmere oorden, dan heeft ze ondertussen nog voldoende licht om haar tubers mooi te vormen.  Blijft het weer druilerig in het begin van de lente, dan kan de lotus binnen ook gewoon beginnen groeien en wordt ze niet vergeten op een donkere of koude plaats.  De kans dat u vergeet om de plant water te geven is natuurlijk ook veel kleiner, het enige nadeel is dat u een hele winter op een potje modder zit te kijken. Is de pot groot genoeg, kan u er natuurlijk wel een visje in plaatsen.

In de ijskast

Lotus tuber

Daar had u waarschijnlijk nog niet aan gedacht, maar ook dit is een oplossing.  Voor u nu denkt dat de ijskast niet groot genoeg is… natuurlijk hebben we het dan enkel over de lotustubers.  Niet echt voor beginners dus, deze methode.  U dient dus in de herfst de tubers te oogsten, wat u anders pas in de lente doet.  De tubers goed afspoelen, doorsnijden na een tweede groeipunt, ontsmetten en dan in een zip-bag in de ijskast. Ja het lijkt best wel simpel, maar dit moet u écht wel zeer voorzichtig aanpakken.  Zowel het versnijden als reinigen van de lotus, maar natuurlijk moet u ook voorkomen dat in de lange wintermaanden een pompoen of bloemkool op de tubers beland.

Onze favoriet: laten staan waar hij staat

Nelumbo Little Tom Thumb
Nelumbo Little Tom Thumb

Dat klinkt waarschijnlijk als muziek in de oren en het kan nog ook! Spijtig genoeg enkel en alleen wanneer u onze goede raad opvolgt natuurlijk. Dit kan enkel en alleen wanneer u er voor heeft gekozen om in de lente tubers aan te kopen. Daarna heeft u ze netjes volgens onze instructies uitgeplant in een kuip van 150 of 275 liter. U heeft voldoende kwalitatieve aarde toegevoegd en tenslotte op tijd en stond bemest. Natuurlijk heeft u tevens een variëteit gekozen die we reeds hebben getest in België.
Zo geniet u van de lotus op zijn best, hoeft u niets naar binnen te sleuren en kan u de natuur haar gang laten gaan. Gemakkelijker kan toch niet?