Nelumbo lutea


Deze lotus wordt ook de Amerikaanse gele lotus genoemd en is inheems in Oost- en Centraal-Amerika.

Nelumbo Lutea: de bloem

Nelumbo lutea
Nelumbo lutea

De bloem wordt gezien als geel, met iets zachter gekleurde bloemtippen.
De zaadcapsules zijn eerst geel en worden later groen.
De bloemen worden tussen de 18 en 28 cm groot. De bloemen staan meestal een 25-tal centimeter boven de bladeren uit.
Het is een vrij eenvoudige bloem met zo’n 22 tot 25 bloemblaadjes.
Ze heeft een lichte en aangename geur. Wanneer u lotus in een veranda of serre plaatst zal deze dan ook de eerste dag de ruimte vullen met een zoete geur.

Nelumbo Lutea: de plant

Nelumbo Lutea
Nelumbo Lutea

Het blad van een lotus is wel altijd rond, het is meestal effen groen.  Het blad van deze dame wordt tussen de 33 en 43 cm groot. In de natuur spreekt men zelfs over bladeren van 60 cm groot, stel je dat eens voor!

De plant wordt gemakkelijk een meter tot zelfs 150 cm groot.  Een echte grote lotus dus. U heeft dus wel al een beetje ruimte nodig om deze dame tot haar recht te laten komen in je vijver.

Er zijn twee mogelijkheden om deze planten te overwinteren. De eerste is om ze dieper in de vijver te plaatsen en ze in maart-april terug uit de vijver te halen om te verpotten.  De tweede is ze naar binnen halen op een vorstvrije en lichtrijke plaats.  Ook dan weer kan u in maart-april de plant verpotten.

De mening van Agua

Deze hebben we al een hele poos in onze collectie.  Ze doet het vrij goed in België qua bloei en groei.
Ze heeft prachtige grote bloemen en bladeren, wat wil je meer. Deze lotus werd door Perry Dean Slocum gebruikt als ouder voor verschillende variëteiten. Dat bewijst des te meer dat het een goede variëteit is natuurlijk.