Met uitsterven bedreigd?


Werd de Nymphaea Albatros naar deze mooie zee-vogel genoemd? We zullen het natuurlijk nooit met zekerheid kunnen zeggen.  Ook al hebben we een sterk vermoeden, we kunnen het natuurlijk niet meer vragen aan de heer Joseph Bory Latour-Marliac zelf.

De Albatros

Nymphaea Albatros
Nymphaea Albatros

Waarom zou Joseph Bory Latour-Marliac de inspiratie voor de naam bij deze prachtige vogel gehaald hebben? Wij kunnen alvast twee goede redenen bedenken…

Deze prachtige vogel behoort tot de grootste vliegende vogels, met een spanwijdte van 175 cm tot zelfs meer dan 340 cm.  Onze waterlelie beslaat ook wel een wateroppervlakte van een goede 150 cm en was dan ook de grootste witte waterlelie die Joseph Bory Latour-Marliac ooit heeft gecreëerd.  Het lijkt ons dan ook niet onwaarschijnlijk dat hij daarom deze naam heeft gekozen.

Albatros

Daarnaast was deze mooie vogel met uitsterven bedreigd rond 1900, de tijdsgeest waarin deze Nymphaea tot stand kwam.  Misschien was de waterlelie dan ook wel een mooie ode aan deze vogel die toen zo geliefd was voor zijn veren, dat zijn voortbestaan onzeker werd.  Misschien wou Joseph Bory Latour-Marliac met de Nymphaea Albatros dan ook voorkomen dat de albatros voorgoed zou verdwijnen.
Nu, meer dan 100 jaar later, zijn er nog steeds 19 van de 21 albatrossoorten met uitsterven bedreigd, hetgeen we niet kunnen zeggen over de waterlelie die gelukkig wijd verspreid is in heel Europa.