Regenboog


We kunnen ook zonder het aan Joseph Bory Latour-Marliac te vragen, vrij zeker zijn over de herkomst van deze naam.

Regenboog, rainbow, arc-en-ciel,…

Nymphaea Arc-en-ciel
Nymphaea Arc-en-ciel

Het eerst dat we normaal doen in deze rubriek is trachten om het woord te vertalen en we halen er dan ook onmiddellijk het woordenboek bij.  Hierbij was dit echter niet nodig, hier in België weten we natuurlijk automatisch wat dit woord betekent.  Arc-en-ciel is namelijk het franse woord voor regenboog.

We kunnen het ons best wel voorstellen dat dit het eerste woord was waaraan de kweker dacht bij het zien van deze waterlelie. Neen misschien wel het tweede, zou het eerste niet Eureka geweest zijn?  Ik kan me voorstellen dat Joseph Bory Latour-Marliac een gat in de lucht sprong bij het zien van deze dame…
Zoals op de foto te zien is, gaat het nu eens niet over de bloem maar wel over het blad.
De jonge bladeren zijn roos-rood met meestal roze vlekjes. Later worden de bladeren groen met roze, rode, witte, gele, groene vlekken.  Er zijn geen twee gelijke bladeren te vinden!

regenboog
Regenboog

Niet écht alle kleuren van de regenboog, we moeten het toegeven, blauw, indigo en violet ontbreken. Maar wees nu eerlijk dat zijn bij een échte regenboog ook de kleuren die je het minste ziet.

Ze had natuurlijk de Nymphaea Regenboog of de Nymphaea Rainbow kunnen heten, maar deze dame werd in Frankrijk geboren en het werd dus heel toepasselijk, de prachtige naam Nymphaea Arc-en-ciel.

Dus ja, de naam was waarschijnlijk snel gekozen. Het zou meer dan 100 jaar duren eer er nog een variëteit ontstaat met een dergelijke kleurschakering in het blad, namelijk Nymphaea Pink Dawn.