Nymphaea Dallas 1991


Een goede bloeier met veel bladeren, deze Nymphaea Dallas, maar zijn Dr. Robert Kirk zijn variëteiten dat niet allemaal?

Nymphaea Dallas:de bloem

DSC_4287
Nymphaea Dalles 1991

De bloem van deze waterlelie is prachtig fuschia roze.  De eerste bloemen kunnen iets lichter zijn in de kern, maar de buitenste bloemblaadjes zullen altijd dat fuschia roze hebben.  Deze zeer mooie stervormige waterlelie is een weelderige bloeier.  Ze hebben een zeer aangename sterke geur en zullen een beetje boven de bladeren uit komen wanneer ondiep geplant. De bloemen worden zo’n 12-tal centimeters groot. Ondanks hun vorm en geur, zijn ze toch niet geschikt als snijbloemen, spijtig.

Nymphaea Dallas: de plant

Nymphaea Dallas 1991
Nymphaea Dallas 1991

Het blad is mooi groen en bijna rond.  De veelvuldige bladeren worden zo’n 16 cm groot en hebben een half open of overlappende sinus. De bladeren hebben af en toe een opstaande rand.

De plant blijft met haar odorata rizoom beperkt in groei. We spreken over zo’n 60 à 90 cm aan wateroppervlakte.  Je kan haar het beste planten tussen de 25-60 cm diep.  Ze is dus uitermate geschikt voor terrasvijvers en kleinere vijvers.

De mening van Agua

Er zijn vrij veel stervormige roze waterlelies op de markt, maar deze is toch weer net iets anders.  Het is een echte goede, maar compacte plant. De felroze, elegante bloem staat in mooi contrast met de groene bladeren. Ze is geschikt voor kleine en middelgrote vijvers en zal de hele zomer door bloem geven, zelfs tot begin oktober, als het weer hier in België een beetje mee wil.